Žao mi je što nisu pronađeni krivci

Bivši glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte izrazila je žaljenje što tim glavnog tužioca za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji 1999.

Svijet 29.07.2014 | 17:04
Žao mi je što nisu pronađeni krivci

Klint Vilijamson nije pronašao dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv odgovornih za te zločine.

"Znate, to je šteta, ali nisam iznenađena jer je mnogo teže da se obavi adekvatna istraga posle toliko mnogo godina od onoga što se dogodilo", rekla je Del Ponte i objasnila da ni istražitelji suda u Hagu nisu mogli da pronađu dokaze "jer niko nije hteo da im pomogne".

Ona je izrazila nadu da će u budućnosti ipak biti pronađeno dovoljno dokaza da se podigne optužnica za trgovinu organima.

Del Ponte je, pak, istakla činjenicu koju je tužilac Vilijamson izneo na pres konferenciji u Briselu da on lično veruje da je bilo trgovine organima.

Ona je iznela dokaze za trgovinu organima na Kosovu u svojoj knjizi "Lov" 2008. godine.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine je potom otvorilo slučaj "žuta kuća" posle objavljivanja njene knjige.

Saopštavajući rezultate trogodišnje istrage, Vilijamson je danas izneo da nije nađeno dovoljno dokaza da su kidnapovanim licima na Kosovu 1999. godine nasilno vađeni organi, ali da postoje dokazi o umešanosti vrha OVK u etničko čišćenje.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

domaci stranac

29.07.2014 15:13

Hoces ili neces, samo je to pitanje. Eto nije se znalo, eto nema dovoljno dokaza, bas ste smjesni. Ovo je posljednji dokaz da je sud u Hagu formiran da se sudi samo Srbima.

ODGOVORITE