Osnivanje opština pandorina kutija!?

U Istočnom Sarajevu danas je održana prva od tri planirane Javne rasprave o Zakonu o formiranju opštine Stanari. Javna rasprava sutra će se održati u Doboju a zatim i u Banjaluci.

Republika Srpska 28.07.2014 | 16:10
Osnivanje opština pandorina kutija!?

Na Javnoj raspravi u Istočnom Sarajevu o Zakonu o formiranju opštine Stanari niko nije imao primjedbu na taj zakon i podržano je pravo stanovnika Mjesne zajednice Stanari da odlučuju o načinu organizovanja ali su otvorene neke druge dileme koje ne tretira pomenuti Zakon.

Postavlja se pitanje kakvi su kriteriji za osnivanje opština i da li je ovo poziv nekim drugim Mjesnim  zajednicama  u Srpskoj da krenu u proces formiranja samostalnih opština.

,,Postavlja se pitanje da li su gradovi u Republici Srpskoj mogli da se organizuju po uzoru na Grad Istočno Sarajevo koji je sastavljan od šest opština? To je pitanje koje treba da tretira poseba Zakon'', kaže potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Snježana Božić.

,,Ova i još niz drugih pitanja otvorenih danas pokazali su da je opravdano organizovanje Javnih rasprava, kao što je bilo pamentno to što se Zakon uputio u redovnu proceduru a ne u hitnu. Teritorijala organizacija je najvažnije pitanje za Republiku Srpsku'', kaže Siniša Karan generalni sekretar Predsjednika RS.

U okviru novoformirane opštine Stanari trebalo bi u 13 naseljenih mjesta da živi oko 11 hiljada stanovnika, a godišnji budžet opštine iznosio bi oko 5 miliona maraka.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

koLektor

28.07.2014 14:23

Proglasenjem Stanara opstinom profitirace iskljucivo nebitni politicari koji ce isplivati na vodece pozicije, kao i EFT grupa koja ce morati placati mnogo manje nego do sada.

ODGOVORITE
Name

savjestan

28.07.2014 14:34

Samo nam to treba, jos birokratije, sluzbenika, procedura, plata za nerad, bravo! Umjesto da se bavi smanjenjem ovolike birokratije, vlast je uvecava. Sve kontra od onog kako bi trebalo.

ODGOVORITE
Name

Oktobarska revolucija

28.07.2014 14:57

Zbog dnevnopolitičkih smicalica dovodimo u pitanje opstanak RS. Stanari postaju "opština" samo da ne bi "zla" opozicija u Doboju imala neku korist od TE koja se tamo gradi. A to što niko poslije seoske opštine Stanari neće imati argument protiv toga da u RS dobijemo i barem dvije opštine koje će prvom prilikom tražiti pripajanje Federaciji nikog ne interesuje (varošice Janja i Kozarac). SNSD definitivno radi protiv srpskih nacionalnih interesa.

ODGOVORITE
Name

dejanpd

28.07.2014 15:01

I ovako je Republika Srpska jedinstvena na planeti ima gradove bez opština, što je u najmanju ruku besmisleno. Grad je i po nekoj definíciji ustvari savez opština, odnosno najveći oblik organizacije na mikro nivou, osnovni uslov za postojanje grada su dvije opštine u njegovom sastavu ili više. No, nebitno, evo Prijedor nema opština, nema Okružni sud, Tužilaštvo, nema Univerzitet, nema Dom kulture, nema modernu dvoranu, nema operu, nema ni funkcionalno pozorište ili kino, nema obilaznicu, tramvaj, gradski prevoz, tek od skoro bazen,ali opet je grad!? Ah, grad sa manje od 100 hiljada stanovnika. :-D

ODGOVORITE
Name

kole

28.07.2014 15:08

Stanari su bili opstina samo su ukinuti od strane komunisticke vlasti.

ODGOVORITE
Name

Oktobarska revolucija

28.07.2014 16:03

Mnoga sela su bile "opštine" poslije drugog rata. Ali tada su opštine bile nešto drugo - postojali su srezovi koji su preimenovani u opštine a te mini opštinice su ugašene.

ODGOVORITE