Struja u Srbiji najjeftinija u regionu

 Povećanje cene struje sigurno će biti udar na standard građana, kaže v.d.ministra finansija Dušan Vujović, ali napominje da Srbija isto tako ne može još dugo da izrdži s cenom koja je značajno niža nego bilo gde u regionu.

Srbija 28.07.2014 | 16:01
Struja u Srbiji najjeftinija u regionu

 "Srbija trenutno ima najjeftiniju struju u regionu i ona je oko 30 procenata jeftinija nego u Makedoniji, a 40 nego u Crnoj Gori i Bosni. Da li je to održivo na duži rok procenite sami. Ne znam da li postoji bilo šta u Srbiji što je za oko 30-40 odsto konstantno jeftinije nego u susednim zemaljama - od mleka, hrane, stanova, bilo čega", izjavio je Vujović.

Dodao je, međutim, da se kompleksna rešenja za Elektroprivredu Srbije ne mogu tražiti samo kroz poskupljenje struje."Kvalitet menadžmenta, način upravljanja, tehnički gubici, problem naplate nisu pitanja cene. To su pitanja koja se tiču promene organizacije rada i funkcionisanja EPS-a", izjavio je ministar.Rešavanje ovih problem, kako kaže, ipak ne isključuje poskupljenje struje, koje je između ostalog potrebno i da bi se ljudima poslao signal da moraju da štede.

"Ja sam nedavno menjao rasvetna tela u svojoj kući. Sedam puta se smanjuje potrošnja samo kada promenite klasične sijalice sa led sijalicama. Ako bi u Srbiji svi imali motiva da promene sijalice mi bismo sedam puta smanjili potrošnju koja nije zanemarljivi deo ukupne potrošnje. Ako bismo to isto uradili sa grejnim telima Srbija bi oslobodila ogromnu količinu energije da se koristi za potrebnije stvari", zaključio je ministar.

Izvor: Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ministre

28.07.2014 16:35

Idiotluk, jer domacinstva vec minimalno trose i maksimalno stede, to recite i naplatite vasim biznismenima i propalim fabrikama.

ODGOVORITE
Name

Tatjana

28.07.2014 18:30

Struja najeftinija? Plate su najmanje! Svi koji dodju iz inostranstva padaju u nesvest od skupoce, a zaradjuju 10 puta vise! Ostavite gradjane vec jednom na miru!

ODGOVORITE
Name

СЕНОВИЋ

28.07.2014 18:50

Чиста лаж. Овде се краде преко снаге, активне и којекакве друге снаге. Када се узме све у обзир струја је можда и најскупља.

ODGOVORITE
Name

dispecer

30.07.2014 15:31

Struja u Srbiji jeste jeftinija nego u Federaciji BiH, to znam sigurno. U FBiH je 18 feninga skupa struja i 9 feninga po kilovatsatu jeftina struja za kategoriju domacinstava sa dvotarifnim brojilom. Ili 12 feninga po kilovatsatu za domacinstva sa jednotarifnim brojilom. Cijene su iste i zimi i ljeti osim sto je jeftina struja ljeti od 13 sati do 16 sati i 22 sati do 07 sati i nedjeljom cijeli dan a zimi od 14 sati do 17 sati i 23 sati do 08 sati i nedjeljom cijeli dan.

ODGOVORITE