Srbija ne pristaje na ultimatume

Prvi potpredsjednik Vlade Ivica Dačić izjavio je da se Srbija, vođena sopstvenim iskustvom, zalaže za to da ukrajinska i ostale krize budu riješene dijalogom i okončane mirnim putem, te naglasio da Srbija zadržava neutralnu poziciju kada je riječ o konfliktu između Rusije i Ukrajine.

Srbija 28.07.2014 | 14:46
Srbija ne pristaje na ultimatume

 Dačić je, nakon razgovora sa šefom diplomatije Italije Federikom Mogerini, ponovio da Beograd sa velikom zabrinutošću gleda na dešavanja u Ukrajini i smatra da je u konfliktu poput ovog uvijek bolje sjesti za pregovarački sto i učiniti da mirnim putem dođe do deeskalacije sukoba. On je odbacio navode pojedinih medija da je Mogerinijeva, čija zemlja trenutno predsjedava EU, došla u Beograd sa ultimatumom da Srbija podrži politiku Unije prema ukrajinskoj krizi, ističući da Srbija ne funkcioniše na principu ultimatuma.

"Srbija se zalaže za mir i dijalog", poručio je Dačić. On je rekao da će Srbija učiniti sve da ispuni 31 poglavlje u pregovorima sa EU, koje se odnosi na usklađivanje državne spoljne politike prema politici Unije. Mogerinijeva je rekla da EU očekuje da će Srbija povećati stepen usaglašenosti spoljne politike sa politikom Unije. Govoreći u ukrajinskoj krizi, Mogerinijeva je naglasila da je stav Unije da je suštinski važno izvršiti politički pritisak na Moskvu da realizuje ono što je obećala nakon tragičnog pada malezijskog aviona. "Unija je iskazala jedinstvo u mišljenju da je potrebno prevazići razlike između riječi i djela. Potrebno je omogućiti istragu i izmjestiti tijela stradalih", rekla je Mogerinijeva.

Kada je riječ o eskalaciji sukoba na Bliskom istoku, ona je navela da je stanje tamo neprihvatljivo i izrazila nadu da će obje zaraćene strane ispoštovati zahtjev Savjeta bezbjednosti da obustave vatru na jedan dan, kada muslimanski vjernici dočekuju veliki praznik Ramazan. Mogerinijeva je istakla i da je Italija učinila sve da pomogne građanima Srbije da prevaziđu tešku situaciju izazvanu poplavama i najavila da će pomoć italijanske Vlade i italijanskih građana Srbiji biti nastavljena i tokom obnove.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

hahahha

28.07.2014 12:58

ima ko da i prica o tim pitanjima,do neki dan zandarmerija ga 'apsila :D,zajedno sa ostalim miskovicima .spasio se sto je uletio u politiku

ODGOVORITE