Starim crtaćima istekao rok trajanja?

Nostalgija odraslih ili su crtaći zaista postali škodljivi za dečju psihu?

Srbija 28.07.2014 | 08:42
Starim crtaćima istekao rok trajanja?

Duško, Koja, Baltazar, Miki Maus, Šilja i Paja Patak, duže od pola vijeka zabavljali su mališane učeći ih lijepom (tek ponekad nestašnom) ponašanju i pozitivnim vrijednostima. Onda su pred kraj prošlog milenijuma „skrenuli lijevo kod Albukerkija“, dopustivši da se u svijet ovdašnjih klinaca usele „Pokemoni“, „Transformersi“... Izražena agresivnost u kombinaciji sa intenzivnim bojama i muzikom dinamičnog tempa, crtane filmove su od vizuelnog užitka pretvorili u animirani teror, pišu Novosti.

Direktor za filmske sadržaje u SBB, zadužen i za dječje kanale Ultra i Mini ultra, Ivan Karl smatra da se pri ocjeni savremenih crtaća ne treba držati kriterijuma sopstvenih uspomena.

- Vitezu Koji, Baltazaru, Bananamenu i Cipelićima u estetskom smislu istekao je rok trajnja. Duška i Mikija nema zbog finansijske računice. Riječ je o skupim programima „Vornera“ i „Diznija“, sa specifičnim kriterijumima sinhronizacije, a to košta - objašnjava Karl, dodajući da i on, kao otac petogodišnje devojčice koja uveliko barata „ajpedom“, i sama bira animirane sadržaje, primjećuje velike razlike između ranijih i novih generacija djece.

Da je sve stvar (r)evolucije, smatra i autor animiranog filma „Edit i ja“ Aleksa Gajić. Kaže, ona se odvija i u crtanju.

- Slika i ton jesu usavršeni, ali time se gubi draž ručnog rada koji se maskira specijalnim efektima. Nikada se više neće ponoviti „famoznih Diznijevih devet staraca“ - najbolji majstori u istoriji animacije. Upravo zato što se u njihovim djelima vidjela samo vještina ruku. Ipak, konkurencija crtaća je nikad jača. Svi se bore za ciljnu grupu i novac - zaključuje on.

Sa time se slaže i Milica Okiljević Ćućuz, transakcioni psihoterapeut, ističući da naša lijepa sjećanja ne moraju biti potvrda boljeg kvaliteta ranijih crtaća.

- Napredak u tehnologiji donio je bogatije boje, jasan ton i veći izbor. Sada možemo odabrati kvalitetan crtać za dijete - poručuje ona, dodajući da je, ipak, zabrinuta jer se, recimo, u „Pokemonima“ nasilje nudi kao rješenje za sve probleme. - Djeci nedostaje sposobnost da razlikuju fantaziju od realnosti. Gledajući scene nasilja, sa čestim ponavljanjem, a bez jasno naznačenih posljedica agresivnosti, imitiraju ono šta su vidjeli. To utiče na smanjenje njihove empatije.

Njeno mišljenje ne dijeli Karl, tvrdeći da uticaj savremenih crtaća nije toliko poguban, te da je manji od posljedica brojnih rijalitija, koje mladi ne mogu da izbjegnu. Međutim, problem novih dječjih serija nije samo nasilje, već vulgaran rečnik junaka i moralne poruke koje šalju. Današnje djevojčice koriste ulični žargon, pate za haljinama i šminkom „bratz lutaka“, pjevušeći pjesmu sa uvodne špice „budi i ti kao i mi, jedna od nas“.

- Kratke suknje, napadna šminka i štikle apsolutno su neprikladni - navodi Ćućuzova, koja misli da se djevojčice poistovjećuju s likovima i prave iskrivljen standard ljepote i nege. - Prodavnice nude baš te sadržaje i lako su im dostupni kostimi crtanih likova. Teško je djetetu da u takvim okolnostima izgradi zdrav sistem vrijednosti.

Gajić, pak, kaže da je u masovnoj produkciji nemoguće izbjeći uniformisanost:

- Producenti se povode time da stvore nešto što je već zgrnulo bogatstvo. Osim toga, Japanci se drže svog stila i kolektivnog duha, čiji je cilj da se niko ne ističe autorskim djelom, već da imitira ono što je negdje zacrtano. Ne mislim da se s tehnologijom gubi duša. Kompjuter je alatka više, uz olovku i flomastere. Postoje filmovi sa dušom, ali samo kada ih pravi reditelj koji je ima.

A japanskih crtaća, čija se povoljna cijena navodi kao glavni razlog popularnosti, bilo je i u naše vrijeme. I to sa „dušom“. „Pčelica Maja“ i „Hajdi“ davno su „harale“ ovdašnjim TV nebom, ali bez „magičnih karata“ kojima su djeca danas opčinjena. Kao mogući lijek protiv lošeg ukusa, psiholog vidi u ograničavanju vremena ispred televizora i izbor crtaća spram dječjeg uzrasta.

- Važno je i roditeljsko prisustvo. Razgovor o tome šta su gledali, koji se lik djetetu najviše dopada, zašto baš on i šta bi dijete uradilo da se njemu dogodi slično - otvaraju roditelju prozor u dječji svijet i omogućuju mu da pohvali njihov način razmišljanja ili koriguje pogrešno shvaćeno. Crtani filovi onda postaju uživanje i za djecu i za roditelje - poručuje Ćućuzova.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar