Rikjardo osvojio Hungaroring!

Fantastična VN Mađarske na kojoj su mnogi predviđali uspavanku i sigurnu pobedu Rozberga. Međutim, kiša je napravila "dar-mar" na stazi.

Ostali sportovi 27.07.2014 | 16:42
Rikjardo osvojio Hungaroring!

Ovo je malo ko očekivao!

Lider šampionata Formule 1, Niko Rozberg iz Mercedesa, bio je prvi na startu 11. trke u šampionatu, Velike nagrade Mađarske. Drugoplasirani i jedini Rozbergov rival za titulu, njegov klupski kolega Luis Hamilton, posle plamena koji je zahtavio njegov bolid na treningu, startovao je kao poslednji.

Ostali? Tokom deset trka pre toga samo su jednom uspeli da pobede Mercedese.

Bilo je izvesno da će Rozberg rutinski stići do nove, pete pobede u šampionatu i dodatno pobeći Hamiltonu.

Ali, šta se dogodilo po kiši na Hungaroringu?

Hamilton je sa 20. pozicije, iako se okrenuo u prvom krugu i izleteo sa staze, završio kao treći, dok je Rozberg, sa pol pozicije zabeležio najlošiji plasman u sezoni, ne računajući VN Britanije na kojoj je odustao: završio je kao četvrti.

Pobednik VN Mađarske, posle fantastične trke i tri žute zastave i izlazaka "sejfti kara" na stazu zbog izletanja Markusa Eriksona iz Katerhama (7.), Nika Hulkenberga iz Fors Indije (15.) i Serhija Pereza iz Fors Indije (22.), je Danijel Rikjardo iz Red Bula!

U neverovatnoj završnici, koja je sve ljubitelje Formule 1 držala zakucane za stolicu tokom poslednjih deset krugova, Rikjardo je sa treće pozicije u 67. od 70 krugova uspeo da pretekne prvo Hamiltona, a onda i lidera trke, Fernanda Alonsa iz Ferarija.

Odmah im je pobegao, jer je imao znatno bolje pneumatike, ostavivši Alonsa i Hamiltona, koji su samo dva puta išli u boks na zamenu guma, da se međusobno "kolju" za drugu poziciju. A, onda se pravo niotkud pojavio Rozberg, sa svežim pneumaticima, koje je nakačio u 57. krugu i sa četvrte pao na sedmu poziciju. Međutim, Rozberg je za kratko vreme prestigao Felipea Masu iz Vilijamsa i Kimija Raikonena iz Ferarija, dao po gasu i stigao Hamiltona, pa umalo uspeo i da ga pretekne u poslednjem krugu.

Hamilton je tada, očito sporiji zbog "froncli" na kojima je vozio, uspeo defanzivnom vožnjom da skoro izbaci Rozberga sa staze i odbrani podijum, u trenucima kada više nije razmišljao da pretekne Alonsa.

Bivši svetski šampion umalo je zabeležio prvu pobedu u sezoni, ali nije bilo realno da se odbrani od Rikjarda, koji je ove sezone već pobedio u Kanadi. Njegov klupski kolega i aktuelni svetski (četvorostruki uzastopni) šampion, Sebastijan Fetel, završio je tek kao sedmi, iza Mase i Raikonena.

Naredna trka je tek za četiri nedelje, u Belgiji.

U nekoliko haotičnih situacija izazvanih usporavanjem iza "sejfti kara", menjanja taktika zbog vožnje u koloni, ali i sušenja staze tokom vremena (kiša na startu, sve do trećine trke), Alonso i Ferari uspeli su volešbno da pronađu put do pobede ispred Hamiltona koji je jurio i jurio Alonsa u finišu trke, ali nije uspeo da napravi neverovatan podvig i stigne do pobede sa poslednje pozicije. Na kraju je branio i treće mesto.

Uprkos tome, Hamilton je odvezao jednu od najboljih trka u karijeri i pokazao da se ne predaje ni kada je sve protiv njega.

S druge strane, Rozberg je možda bio i žrtva loše taktike njegove ekipe, jer je 13 krugova pre kraja bio tik iza Hamiltona, ali na toliko potrošenim gumama da je svaki naredni krug i mogući napad na klupskog kolegu mogla da bude opasnost na stazi. Hamilton je, međutim, završio trku sa dve izmene.

U 66. krugu, Rikjardo je osetio da može da iskoristi Hamiltonovu vožnju u Alonsovom ritmu, pa je krenuo u manevar sa spoljne strane - nije uspeo. U narednom jeste i potom je burno proslavio pobedu.

Najbolja trka sezone!

Komentari / 0

Ostavite komentar