Ćirilica dio identiteta srpskog naroda

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izjavio je da je ćirilica dio identiteta srpskog naroda i kulture i da bi svaki pokušaj da se ona eliminiše predstavljao tendenciju da se eliminiše srpsko postojanje na hrvatskom prostoru.

Region 27.07.2014 | 15:38
Ćirilica dio identiteta srpskog naroda

Mitropolit Porfirije je naglasio da će pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj i Sloveniji pokušati da prenese "neku vrstu elementarnog osećanja dostojanstva" i da će pokušati da pomogne da se, kako je rekao,
oslobode straha koji evidentno postoji i budu ono što jesu.

On je za Radio Beograd naveo da se broj pravoslavnih vjernika od 1990-tih godina u Hrvatskoj smanjuje, ali da nasilnog pokrštavanja nije bilo.

"Moj i zadatak crkve je da ako vidimo da postoji tendenciozno i eventualno nasilno prelažanje iz jedne u drugu veru, ne samo da reagujemo, nego i da upotrebimo sve raspoloživa sredstva da se to spreči, ali ja do sada nisam imao priliku da čujem tako nešto", rekao je mitropolit Porfirije.

On je istakao da može da razumije "65 odsto onih koji su protiv ćirilice zato što i danas u Vukovaru ima više od 1.000 osoba za koje se ne zna šta se sa njima desilo tokom rata".

Mitropolit Porfirije smatra da, ipak, ogromna većina u Hrvatskoj želi da zaštiti pravo srpskog naroda na ćirilicu i da na tamošnjoj političkoj sceni postoji politička volja da se to pravo zaštiti.

"Ćirilica se dobrim delom odnosi i na istoriju hrvatskog naroda, ali danas je ona vezana za identitet srpskog naroda i srpske kulture. Svaki pokušaj da se ona eliminiše, pre svega, je kršenje zakona, a samim tim i tendencija da se eliminiše srpsko postojanje na hrvatskom prostoru", rekao je mitropolit Porfirije.

Podsjetivši na to da Srbi sa Hrvatima vijekovima dijele isti prostor, mitropolit zagrebačko-ljubljanski istakao je da su ta dva naroda veoma slični i da dijele iste probleme.

"Međutim, potreba pojedinaca da ukinu srpski identitet dovodi nas u situaciju da, hteli - ne hteli, moramo na sve načine na koje možemo da se borimo protiv takvih ideja", poručio je mitropolit.


Komentari / 0

Ostavite komentar