Izrael produžio primirje, Hamas odbija dogovor

Izrael je produžio humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze za još 24 časa, ali je Hamas, koji je na vlasti u ovoj palestinskoj priobalnoj enklavi, saopštio da će prihvatiti primirje samo ukoliko vojnici napuste tu teritoriju.

Svijet 27.07.2014 | 11:58
Izrael produžio primirje, Hamas odbija dogovor

Ministri u izraelskoj Vladi "signalizirali su da su daleke šanse" za sveobuhvatni dogovor za okončanje 20-dnevnog sukoba sa Hamasom i ostalim oružanim grupacijama, tokom kojeg je poginulo najmanje 1.050 stanovnika Gaze, uglavnom civila, te 42 izraelska vojnika i tri civila u Izraelu.

"Na zahtjev UN, Vlada je odobrila humanitarni prekid vatre do ponoći u nedjelju", izjavio je neimenovani zvaničnik nakon sjednice Vlade u Tel Avivu.

Zvaničnik je dodao da će vojska djelovati u slučaju bilo kakvog narušavanja prekida vatre.
Neprijateljstva su, uglavnom, prekinuta nakon produženja primirja, tri projektila ispaljena iz Gaze su pogodila Izrael u ranim jutarnjim časovima, ali nije bilo žrtava niti štete.

Jutros su se u južnom i centralnom dijelu Izraela oglasile sirene upozoravajući na moguće raketiranje.

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

27.07.2014 10:56

Ovdje izgleda Hamas najveći problem a najveće žrtve Palestinci. Ne znam koliko imaju uticaja na Hamas ali ih trebaju bar smiriti jer će i dalje Palestinci biti najveće žrtve. Hamas Izraelu ništa.

ODGOVORITE
Name

che guevara

27.07.2014 15:15

Hamas je pokret otpora kao sto su bili partizani u II svjetskom ratu. Izrael je americka neoliberalna tvorevina koja moze da radi sta hoce bilo kad bez ikakvih posljedica.

ODGOVORITE