Dan kada je u Skoplju život stao

U Makedoniji se danas obilježava 51. godišnjica zemljotresa u Skoplju koji je odnio više od hiljadu ljudskih života i uzrokovao veliku materijalnu štetu.

Region 26.07.2014 | 17:35
Dan kada je u Skoplju život stao

Zemljotres jačine 6,9 stepeni Rihterove skale uništio je tada više od 70 odsto objekata u makedonskoj prijestonici.

Prema pouzdanim istorijskim izvorima, u zemljotresu je poginulo više od 1.000 dok je povrijeđeno više od tri hiljade osoba. Takođe, u razornom zemljotresu više od 200.000 građana je ostalo bez krova nad glavom.

Uz veliku podršku i finansijsku pomoć koja je pristizala sa svih strana svijeta, Skoplje je u većem djelu uspjelo da se obnovi i zablista starim sjajem.

Ipak, strašni zemljotres je tada u velikoj mjeri oštetio mnoge istorijske objekte od kojih nikada nisu ni obnovljeni i danas predstavljaju ružniju sliku glavnog makedonskog grada.

Posljednjih 20 godina učenjeni su veliki napori kako bi se obnovila porušena istorijska mjesta koja danas privlače na hiljade turista koji posjećuju makedonsku prijestonicu.

Tako je uz finansijsku podršku vladinog plana pod nazivom "Skoplje 2014" obnovljena zgrada "Srpskog pozorišta" koja je pretrpila veliku štetu u zemljotresu.

Komentari / 0

Ostavite komentar