Špijunirani Tadić, Tači, Putin, Kastro, Čavez...

Američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) špijunirala je 2009. godine i državnike zemalja sa Balkana, među kojima su i tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Branković, objavila je digitalna biblioteka "Kriptom", koja se bavi objavljivanjem poverljivih dokumenata.

Svijet 25.07.2014 | 19:42
Špijunirani Tadić, Tači, Putin, Kastro, Čavez...

Ističe se da su 2009. godine špijunirani i tadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, premijer Albanije Sali Beriša i premijer samoproglašene Republike Kosovo Hašim Tači.

NSA je te godine špijunirala i ruske državnike Vladimira Putina i Dmitrija Medvedeva, grčkog Kostasa Karamanlisa, francuskog Nikolu Sarkozija, kubanskog Raula Kastra i avganistanskog Hamida Karzaija.

Špijunirani su, takođe, i tadašnji predsednik Venecuele Ugo Čavez i Meksika Felipe Kalderon, te zvaničnici - iz Belgije Herman van Rompej, Izraela Ehud Olmert, Bolivije Evo Morales, Paragvaja Fernando Lugo, Kine Hu Džintao, kao i Španije Hoze Zapatero i Nikaragve Danijel Ortega.

Iste godine nadzirani su i Hosni Mubarak iz Egipta, Kim Džong Il iz Severne Koreje, Li Miung Bak iz Južne Koreje, Mahmud Ahmadinedžad iz Irana, Mihael Sakašvili iz Gruzije, Redžep Tajip Erdogan iz Turske, te Silvio Berluskoni iz Italije.

Nemački magazin "Špigl" ranije je objavio da je NSA razvila računarski sistem za obradu obaveštajnih signala pod kodnim imenom Nimrod (NYMROD), sa mogućnošću da obradi milione izveštaja i sortira informacije o ciljanim osobama iz telefonskih zapisa, faksova i računarskih podataka.

Magazin tvrdi da je do dokumenta o tome došao zahvaljujući bivšem službeniku NSA Edvardu Snoudenu, te navodi da su 122 svetskih lidera predmet ovog sistema.

Tada je objavljeno 12 imena špijuniranih državnika, među kojima se ističu nemačka kancelarka Angela Merkel, sirijski predsednik Bašar al-Asad i nekadašnja premijerka Ukrajine Julija Timošenko.

Digitalna biblioteka "Kriptom" objavila je sada 76 imena, a ranije je najavila da će do kraja jula obelodaniti imena svih 122 špijunirana državnika.


Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zenga

25.07.2014 21:13

Samo nisu spijunirali presednika RS zato sto ima najjacu kontra obavjestajnu sluzbu u evropi

ODGOVORITE