Pomoć vlasti za poplavljene-izrugivanje građanima

Savjet ministara BiH predložio je da se iz budžeta Zajedničkih institucija BiH odvoji nešto više od 7 miliona maraka za pomoć poplavljenim u BiH.

Bosna i Hercegovina 24.07.2014 | 15:26
Pomoć vlasti za poplavljene-izrugivanje građanima

Tu sramotnu odluku podržalo je Predsjedništvo i uputilo je u parlamentarnu proceduru na konačno usvajanje. Na svu sreću većina poslanika Predstavničkog vijeća smatra da je nedopustivo da se samo 0,6% budžeta izdvoji za pomoć unesrećenim pa će kroz amandmansku fazu pokušati bar udvostručiti tu sumu.

Oduvjek se znalo da sit gladnom ne vjeruje. Siti u BiH odlučili su da je dovoljno da se odreknu 0,6% sredstava za pomoć unesrećenim u poplavama.

,,Sedam milona maraka iz budžeta Institucija BiH značajan je doprinos za poplavljene, jer budžet Institucija BiH nije ni razvojni ni socijalni već administrativni'', smatra Anto Domazet poslanik SDP-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH.

Administrativni budžet znači da se sva sredstva, a to u ovom slučaju iznosi milijardu maraka, koriste isključivo za plate zaposlenih i ostale naknade i troškove. Dakle zaposleni u Zajedničkim institucijama BiH
odreći će se 0,6% luksuza da bi pomogli onima koji su izgublili sve.

,,To je minoran iznos'', poručuje poslanik SDS-a Borslav Bojić i dodaje: ,,Milion ljudi u BiH je ugroženo poplavama. Mi moramo napraviti veće uštede, a to se može uraditi, između ostalog na luksuznim automobilima, službenim ručkovima i ostalim privilegijama. Moramo značajno povećati sredstava za pomoć, jer to su u krajnjoj liniji sredstva građana BiH''.

Da je 0,6% budžeta ponižavajuće malo za pomoć poplavljenim smatraju i neki od poslanika vladajuće koalicije.

,,Sramotno je izdvojiti 7 miliona maraka za poplavljene a svake godine u budžetu ostane neutrošeno između 50 i 100 miliona maraka. Dobrim operativnim pristupom može se obezbijediti puno više'', tvrdi poslanik HDZ-a BiH Draga Vrankić dok njegov kolega iz SNSD-a Lazar Prodanović poručuje:

,,SNSD neće podržati ovaj prijedlog rebalansa budžeta. Sramotno je nizak iznos sredstava predviđen za pomoć poplavljenim''.

I dok je nekim poslanicima vladajuće koalicije ipak proradila savjest, neki opozicionari koriste nevolju poplavljenog stanovništva za ostvarivanje starih političkih ciljeva.

Za SDA ovo je prilika da se ukaže na,po njihovim mišljenu, neophodnost povećanja budžeta zajedničkih institucija BiH. Ne obazirući se na ekonomsku krizu poručuju: Država mora imati višestruko veći budžet pa će onda biti dovoljno i za poplavljene.

,,To je suštima problema, a sada je izdvojene onoliko koliko se moglo a da se ne ugrozi funkcionisanje države", poručuje poslanik te stranke Salko Sokolović.

Čini nam se da većina zvaničnika u BiH čeka da za obnovu zemlje i pomoć unesrećenom stanovništvu upotrijebi obećana sredstava sa nedavno održane međunarodne donatorske konferencije. Biće to prilika da se tuđi novac u izbornoj kampanji prikaže kao njihova briga za poplavljene. Toga su na njihovu žalost svesni i donatori, pa je većina, neki direktno poput japanskog amabasdora a neki više diplomatski, jasno poručila da bahatoj i korumpiranoj vlasti neće povjeriti ni marku donacija već će ulagati direktno u projekte za pomoć građanima.

,,To treba da zabrine sve nas u BiH u oba entiteta. Međunarodne institucije nemaju povjerenja u vlasti BiH. To je pokazatelj da ovu vlast treba mijenjati, treba promijeniti odnose u BiH'', poručuje poslanik SDS-a Borislav Bojić.

Koliko će se novca iz budžeta zajedničih institucija BiH odvojiti kao pomoć poplavljenim znaće se vjerovatno naredne sedmice, ako poslanici odluče da im je 7 dana dovoljno za amandmane na predloženi rebalans budžeta.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mladen

24.07.2014 13:49

Bolje i nešto nego ništa.

ODGOVORITE
Name

Milos

24.07.2014 13:55

Gospodo da se razumijemo u startu nemam nista protiv solidarnog poreza, ali prije neki dan dobijem obracun plate za sesti mjesec i pise mi odbitak za solidarni porez za 4. i 6. mjesec, nije mi jasno, ovo je neka pljacka u pitanju??

ODGOVORITE
Name

Zuzu

24.07.2014 16:05

Opet pomoc dobijaju bogati a sirotinji kao fali ovaj papir, fali jos ovo, dok se ne zaboravi. Uvijek je tako bilo. Tesko sirotinji to je nepravda. Bogatim ne treba dat nista imaju, pomozimo sirotinju.

ODGOVORITE
Name

Ranko

24.07.2014 16:05

Meni nije jasno kako mogu radnicima u UIO odbijati od plate za solidarni porez kada je to institucija na nivou BiH? Da bude jos smejsnije odbijaju radnicima koji su iz Republike Srpske, a radnicima koji su iz Federacije ne odbijaju nista iako sjede u istoj kancelariji? Da se razumijemo treba pomoci i ja sam prvi pomogao koliko sam mogao iako sam bez posla, ali ovo je jos jedan dokaz koliko smo smesna i neorganizovana drzava. Posebna prica je termin "Solidarni porez"? Kako se ja to dobrovoljno solidarisem kad ti cepnu od plate, a da te niko nista ne pita? Bolje da su ga nazvali "Obavezan porez za poplave"!

ODGOVORITE
Name

seve

24.07.2014 16:07

Re Milos. Donijela vlast Zakon retroaktivno mjesec dana. To nigdje u svijetu nema.

ODGOVORITE
Name

petar

24.07.2014 16:13

Sve ove pare od vaučera što smo dobili, sve to i duplo će mo vratiti. Sve je skuplje, cijene u trgovinama su upola veće nego prije poplave, a i zdravstvo je poskupilo. Primjer: cijena male bočice alkohola etanola u apoteci u Gradačcu je 2 KM, u Modriči 4 KM, a u Šamcu 49 KM i to u državnoj apoteci. Participacija za pregled kod doktora je 3 KM, a izvaditi nalaze košta 25 KM, a prije poplave je bilo besplatno.

ODGOVORITE