Bijeljinski “Panafleks” pred stečajem

Većinski vlasnik bijeljinske Fabrike savitljivih cijevi i vratila Panafleks, Vojin Mitrović, kupio je na današnjoj licitaciji u Osnovnom sudu u Bijeljini, pokrenutoj po privatnoj tužbi otpuštenih radnika „Panaflexa“, još pet mašina ovog preduzeća za iznos od oko 22.000 KM.

Republika Srpska 24.07.2014 | 11:34
Bijeljinski “Panafleks” pred stečajem

Prije toga, na licitaciji održanoj 14. jula, Mitrović je, nastupajući u ime svog drugog preduzeća „Oktan promet“, kupio jedanaest mašina ovog preduzeća za iznos od 150.000 KM, prenosi poslovni portal Kapital.

Boško Savić, predsjednik Sindikalne organizacije „Panafleksa“, čijih je 39 radnika početkom ove godine dobilo otkaz, kaže da je nejasno s kakvim namjerama Mitrović kupuje mašine ovog preduzeća.

„Moguće je da ih želi prodati nekome po znatno višoj cijeni ili želi ponovo aktivirati preduzeće pod drugim imenom i sa drugim radnicima“, kaže Boško Savić.

Radnička potraživanja, po više sudskih tužbi, za neisplaćene plate i doprinose iznose oko 700.000 KM. Na ime neizmirenih obaveza „Panafleks“ ad Poreskoj upravi RS duguje oko 415.000 KM, koliko iznosi osnovni dug, zatezne kamate i troškovi postupka.

Otpušteni radnici „Panafleksa“ se nadaju da će sud prihvatiti njihov zahtjev o pokretanju stečajnog postupka u ovom preduzeću, što oni vide kao jedinu šansu da naplate svoja potraživanja, povežu staž i ostvare svoja prava na birou.

Mitrović do sada nije osporavao dugovanja prema radnicima, dobavljačima i bankama, koja su veća od milion maraka. On je svojevremeno izjavio da proizvodnje u „Panafleksu“ nema zbog nedostatka tržišta i dugova koji su opteretili poslovanje preduzeća.

Mitrović je izjavljivao da je tehnologija zastarjela, produktivnost mala, troškovi i dugovi ogromni, te da kao takvo ovo preduzeće nije moglo konkurisati drugim preduzećima iz ove branše. Za dva kredita koja su podignuta za „Panafleks“, Mitrović je izjavljivao da je garant bilo njegovo preduzeće „Oktan promet“, koje se obavezalo i da će vratiti te kredite.


Izvor: Kapital

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Crni Gruja

24.07.2014 10:05

Posle fabrike Stolar, još jedan primjer "uspješne privatizacije" u Bijeljini i Srpskoj. Nekada uspješna fabrika koja je jedina u Evropi proizvodila savitljive cijevi, navodno sada nema tržište. Mladost, kako se nekada zvala, privatizovana je po ustaljenom receptu. Fabrika je kupljena u bescijenje, proizvodnja uništena a imovina rasprodata. Tako da je na fabričkom zemljištu sada tržni centar Tom.

ODGOVORITE
Name

mrkalj.

24.07.2014 10:28

Kupis firmu i sta dalje .Da bi poslovao uspjesno moras da imas uspjesan Marketing da ulozis znatna sredstva u reklamu svojih proizvoda u zemlji i u €uropi.

ODGOVORITE
Name

vanzemaljac

24.07.2014 11:38

Panafleks odnosno Mladost je bila primjer veoma uspjesne fabrike . I ne samo Mladost i mnoge druge u Bijeljini . Nije mi jasno i ne mogu da shvatim kako su ih tako lako Bajni talibani mogli unistiti. Izgleda mi kao da su Milokradovi vanzemaljci

ODGOVORITE
Name

NDP-ovac

24.07.2014 12:22

Čini mi se da Vojin Mitrović neki dan pređe kod Čavića, tako da više nije s Dodom...

ODGOVORITE
Name

mijo kurton

24.07.2014 15:36

Nekad bila dobra firma, znam isao sam na praksu prije rata.

ODGOVORITE