Borodaj: Lažni dokazi, mi nemamo "buk"

Lider proruskih snaga u Ukrajini Aleksander Borodaj izjavio je da njegovi borci ne posjeduju raketni sistem "buk", za koji se vjeruje da je iskorišten za obaranje malezijskog putničkog aviona u regionu Donjecka.

Svijet 24.07.2014 | 08:50
Borodaj: Lažni dokazi, mi nemamo "buk"

Borodaj, premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike, rekao je Bi-Bi-Siju da su lažni dokazi koji pokazuju suprotno, uključujući fotografije tog raketnog sistema.

Svih 298 putnika i članova posade iz aviona kompanije "Malezija erlajns" poginulo je kada je avion oboren prošle sedmice. Najviše žrtava je iz Holandije, gdje je juče avionima dopremljeno prvih 40 kovčega sa tijelima.

"Ne, nismo nabavili `buk`. U tom području nije bilo `bukova`", rekao je Borodaj. On je odbacio i optužbe da su se proruske snage nemarno odnosile prema tijelima žrtava.

Borodaj je rekao da su posmatrači iz OEBS-a rekli proruskim snagama da ostave tijela na mjestu pada aviona, da bi ih preuzeli stručnjaci.

"Čekali smo jedan dan. Čekali smo drugi dan. Treći dan. Dajte više! Nije se pojavio niti jedan stručnjak. Bilo je apsurdno ostaviti tijela na vrućini od 30 stepeni. Jednostavno, to je nehumano. To je scena iz horor filmova", rekao je Borodaj.

Portparol OEBS-a Mihael Bocijurkiv rekao je da ova organizacije nije rekla proruskim snagama da ne pomjeraju tijela. "Nije u skladu sa našim mandatom da govorimo ljudima šta da rade. Mi smo ovdje da bismo vršili nadzor, da posmatramo i izvještavamo", rekao je on.

Tijela koja su dopremljena u Holandiju prebačena su iz Ajndhovena u grad Hilversum na identifikaciju. Ovaj proces mogao bi da potraje mjesecima.

Očekuje se da će tokom dana još dva aviona sa kovčezima sletjeti u Ajndhoven.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Laž

25.07.2014 09:51

Rusija I Amerika

ODGOVORITE