Park mira garant bezbjednosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je Park mira na mostu u Kosovskoj Mitrovici "sigurnosni mehur" i garant bezbednosti za Srbe u tom gradu i da treba da bude simbol mira i mesto gde će se smirivati i prevazilaziti tenzije.

Srbija 23.07.2014 | 21:03
Park mira garant bezbjednosti

"I Edita Tahiri, koja je toliko besa izlila na građane severa KiM i sve nas, pre neki dan je obišla taj park, prešla preko njega, došla u Severnu Kosovsku Mitrovicu, popila kafu u kafiću i platila račun u dinarima. I neometano se vratila u južni deo", rekao je Đurić za "Novi magazin".

On je, govoreći o formiranju kosovske vlade, rekao da će razgovori o koalicijama biti vođeni u narednih nekoliko nedelja, kad se steknu uslovi, ističući da su Srbi spremni za učešće u vladi, ali da za to postoji niz uslova.

Među njima je stvaranje preduslova za formiranje Zajednice srpskih opština i jačanje bezbednosti ljudi, zaustavljanje otimanja imovine kroz nelegalnu privatizaciju koja ugrožava enklave južno od Ibra, pitanje imovine SPC, kao i uzurpirane imovine građana na KiM, rekao je Đurić.

Upitan da li može da se dogodi da Srpska lista i Samoopredeljenje Aljbina Kurtija budu u Vladi Kosova koju će voditi Ramuš Haradinaj, Đurić je odgovorio da Beograd ne spekuliše potencijalnim koalicionim partnerima, nego se bavi isključivo državnim prioritetima.

Đurić je rekao i da Srbija nema razloga da se plaši za sudbinu Poglavlja 35, u kojem je pitanje Kosova, navodeći da EK do septembra treba da napravi izveštaj na osnovu kojeg će biti doneta odluka kad će to poglavlje biti otvoreno.

"To u velikoj meri zavisi od stepena sprovođenja Briselskog sporazuma, ali ono što je za nas važno jesu jasni signali da to neće zavisiti od okolnosti i političkih procesa na koje Srbija ne može da utiče", rekao je Đurić.

Đurić je, takođe, naveo da neosnovane pretnje hapšenjem Srba, kao i neosnovano višemesečno držanje u pritvoru Olivera Ivanovića, ne vode stabilnosti i smirivanju tenzija.

Govoreći o Ivanoviću, Đurić je podsetio da je Vlada Srbije ponudila garancije za njegovo oslobađanje, da je njegova politička stranka važna za sever KiM, ali i dodao da je nepovoljna okolnost to što prema kosovskim zakonima građani bez posebnih obrazloženja mogu biti u pritvoru do dve godine.

"Nažalost, to je sve što mi možemo da učinimo, stalni razgovori, garancije i finansiranje odbrane. Nadajmo se da će uskoro biti značajnih vesti po pitanju optužbi, podizanje ili odustajanje od optužnice", rekao je Đurić.

Komentari / 0

Ostavite komentar