Avionom na put oko svijeta za 1.500 evra

Velike avio-kompanije i avio-alijanse imaju posebne karte za putnike koji žele da obiđu svet ili neki određeni kontinent, regiju ili zemlju, ali cene su paprene!

Putovanja 23.07.2014 | 19:20
Avionom na put oko svijeta za 1.500 evra

Ovakve karte se mogu naći na tržištu po cenama od 1.500 do 3.000 evra i više, po putniku, u zavisnosti od ukupne dužine putovanja i broja segmenata putovanja.

Takve karte se značajno razlikuju od uobičajenih avio-karata na koje smo navikli, s obzirom na to da su prilagođene onima kojima je jedini cilj samo putovanje. Te karte su poznate kao avionske propusnice ili "er pas" (air pass) i veoma su  povoljne za putnike koji žele da proputuju što više destinacija.

Karte se mogu kupiti po jedinstvenoj tarifi po segmentu, a njihova krajnja cena zavisi od broja segmenata koji se kupuje.

Avio-kompanije propisuju minimum tri segmenta, a putovanje se smatra završenim sa povratkom na aerodrom odakle je i počelo.

Tokom putovanja nije dozvoljeno zatvaranje kruga, odnosno svaki povratak u matični aerodrom znači automatski kraj putovanja.

Pored kontinentalnih propusnica, pojedine avio-kompanije mogu i samostalno da izdaju propusnice za nacionalna tržišta. Avio-alijanse su iskoristile ovakve vrste karata kako bi putnicima ponudile "Put oko sveta".

Za ovu vrstu putovanja važi sve isto kao i za propusnice, pa putnik sam odlučuje o svom "itinereru", pravi "stop over" gde god poželi, i na kraju, putovanje završava u pocetnoj destinaciji.

Posedovanje karte ne garantuje da će putnik slobodno leteti kad god mu padne na pamet i kad dođe na aerodrom, već je i sa tom kartom potrebno da se rezerviše let unapred bilo onlajn ili u nekoj lokalnoj agenciji ili predstavništvu, a putovanje će zavisiti od raspoloživosti slobodnih mesta na izabranom letu.

Najpoznatije karte za put oko sveta nude tri avioalijanse: "Oneworld Round the World", "Sky Team Special Passes" i "Star Alliance Roud the World Fares".

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

axxe

23.07.2014 22:37

Nemam da platim kartu do Banjaluke, a kamoli za svijet, ala smo bjeda postali..

ODGOVORITE
Name

xxx

19.08.2014 18:30

Ako je samo do Banjaluke javi se ja cu ti kupiti kartu.

ODGOVORITE