Sa prosjekom 10 Filip Savić ušao u istoriju

Filip Savić iz Srpca proglašen je za najboljeg studenta u istoriji Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci.

Republika Srpska 23.07.2014 | 12:54
Sa prosjekom 10 Filip Savić ušao u istoriju

Ovaj mladić je prvi student koji je ostvario prosjek ocjena 10,00 a sa istom ocjenom je prije nekoliko dana odbranio diplomski rad i postao diplomirani inženjer elektrotehnike. Na fakultetu kažu da u 52 godine dugoj istoriji ove ustanove nije bilo tako dobrog studenta, a zvanje inženjera je steklo najmanje 2.500 studenata.

- U svakoj generaciji bilo je nekoliko studenata dobrih poput Filipa, koji su sada istaknuti profesori po svijetu i istaknuti istraživači, ali Filip je formalno i suštinski najbolji od svih do sada - rekao je profesor Elektrotehničkog fakulteta Željko Jungić, koji je bio i mentor Filipa Savića.

Mnogim studentima, pojedini predmeti su zadavali muke, poput Linearne algebre, Elektromagnetike i Impulsivne elektronike, ali Savić ih je sve položio najvišom ocjenom.

- Ređao sam desetke od samog početka, ali sam se tek na četvrtoj godini trudio da taj prosjek i održim. Nisam nikada poništio ispit. Na sve ispite sam izlazio samo jednom i tad sam ih i položio - priča Filip.

Da ovaj uspjeh nije slučajan, svjedoče njegovi sjajni rezultati koje je ostvario kao učenik u srbačkoj osnovnoj školi i Gimnaziji. U devetom razredu je postao republički prvak iz srpskog jezika, a godinu kasnije regionalni prvak iz matematike. Uspjeh iz matematike je ponovio i u trećem razredu Gimnazije, zbog čega je pozvan i u olimpijsku reprezentaciju BiH. Nanizali su se i drugi uspjesi pa je u prvom razredu Gimnazije postao i regionalni prvak iz fizike, a zatim osvojio i Kviz znanja u Školskom centru.

Ovakav uspjeh nije mogao proći nezapaženo, pa je 2009. godine dobio najviše opštinsko priznanje mladima.

Koliko je Filip ostao u lijepom sjećanju njegovim bivšim profesorima, svjedoči i izjava profesora Zdravka Đukića iz Srpca koji je pri odlasku u penziju prije nekoliko godina, rekao da nikada nije imao tako dobrog učenika.

- U 40 godina dugoj karijeri izdvojio bih desetak đaka koji su pokazali vanserijske rezultate, ali je ubjedljivo najveći matematički talenat bio Savić - rekao je Đukić.

Jedno je sigurno, Filip neće stati na ovome, jer planira da nastavi dvogodišnje master studije u Norveškoj.

Na njega su ponosni roditelji, majka Milena koja u Srpcu predaje hemiju i otac Simo, vrsni matematičar i dugogodišnji profesor Školskog centra "Petar Kočić" u Srpcu. Oni su zajedno sa Filipom stigli u Srbac u ratnom vihoru 1995. godine iz Jajca i ostali tamo do današnjeg dana.

- Mnogo vremena sam proteklih godina provodio učeći, ali se našlo vremena i za izlaske. Kad se vrijeme pravilno raspodijeli, sve se stigne i ja sam jako zadovoljan svojim društvenim životom, jer imam porodicu i drage prijatelje koji me u svemu podržavaju - istakao je Filip Savić.

"Elektrijada"

Filip Savić je bio uspješan i na međunarodnim takmičenjima za vrijeme trajanja studija pa je u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji trijumfovao na "Elektrijadi" koja se održavala na mađarskom jezeru Balaton u maju ove godine.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

grbavci 2

23.07.2014 10:57

Sve cestitke i samo naprijed...

ODGOVORITE
Name

opa Djurdjo

23.07.2014 11:41

Kao prvo svaka cast, Ali bojim da u situaciji kakva jest neces naci posao, eventualno Ako si u Snsd stranci

ODGOVORITE
Name

valter

23.07.2014 11:57

Neka nesto i pozitivno cujemo u ovoj drzavi , svaka cast momcino !

ODGOVORITE
Name

MISO

23.07.2014 12:39

Svaka cast mladicu.

ODGOVORITE
Name

333

23.07.2014 12:49

Sve cestitke i idi tamo gdje ce cijeniti tvoje znanje.Ako ostanes ovdje nece mama Zeljkica dozvoliti da ima neko pametniji od njenog mezimceta koje vjerovatno ne zna ni koji je fakultet zavrsio.

ODGOVORITE
Name

Neko

23.07.2014 13:05

Svaka cast!

ODGOVORITE
Name

jess

23.07.2014 13:39

Srećno Filipe...čestitam..hvataj se svijeta jer ćeš ovde kod nas raditi za 800 km koliko ima inžinjer u Integralu i još će te seljaci zajebavati..Hvataj se svijeta..Pozz

ODGOVORITE
Name

zvornik

23.07.2014 17:58

Bravo:-) PS: U ovakvoj drzavi ce neki obucar mozda da mu bude sef. J...m te drzavo

ODGOVORITE
Name

Antifasista

23.07.2014 21:50

Fin i pametan mladić. Svaka čast. Samo badava pamet i finoća, ako nisi Cvijanovićkin ili Bajin sin. Nema posla za pametne i fine, na žalost :-(

ODGOVORITE
Name

kolega

24.07.2014 12:55

Diplomirao sam na tom fakultetu. Nezamislivo mi je da je neko sposoban da sve ispite položi desetkama. Nevjerovatno. Svaka čast kolega.

ODGOVORITE
Name

Otac

25.07.2014 13:46

Sve cestitke,pametni si od mene pa se nadam da ces donjeti najbolju odluku za sebe!

ODGOVORITE
Name

Свака част

02.11.2021 19:36

Колеги.

ODGOVORITE