BiH ima 200.000 direktora

Bosna i Hercegovina zemlja je direktora. Tačan broj direktorskih fotelja niko nema, no po službenim podacima u dva entiteta, Distriktu Brčko i u subjektima na državnom nivou je oko 200 hiljada generalnih direktora, a još niko nije izbrojao koliko je izvršnih, jer svako javno poduzeće, a oko pet hiljada ih je u BiH, ima u prosjeku šest izvršnih direktora.

Bosna i Hercegovina 22.07.2014 | 13:16
BiH ima 200.000 direktora

Svi oni, kao i direktori državnih agencija i službi, imaju platu po nekoliko hiljada maraka.Kako kompletne podatke o odgovornim osobama niko u državi nema ili ne želi iznijeti u javnost, od Agencija za statistiku potražili smo podatke o broju poslovnih subjekata koji su registrovani.

STOTINE DIREKTORA

U Zavodu za statistiku Federacije BiH saznali smo kako je u ovom entitetu registrovano više od 49 pravnih subjekata i više od 51 hiljadu firmi.

Shodno tome kazali su kako u Federaciji broj direktno odgovornih osoba prelazi cifru od 100.000. Na ovih sto hiljada dolazi još više od 26 hiljada odgovornih osoba koje u svojoj funkciji imaju naziv direktor. Kada su u pitanju pravni subjekti u FBiH, od njih 49 hiljada 31 hiljada je u privatnom vlasništvu, dok je ostatak u državnom, društvenom ili mješovitom vlasništvu.

U Federaciji su funkcije generalnih direktora najviše povjerene osobama u starosnoj dobi od 46 do 55 godina, iako ima i oko 300 direktora koji su mlađi od 21 godine i oko 1000 koji su stariji od 76 godina.

U Federaciji samo je 20 odsto žena na odgovornim funkcijama, a najviše u oblasti finansija, trgovine, stručne i naučne djelatnosti i u zdravstvu.

REPUBLIKA SRPSKA I BiH

Kada je u pitanju Republika Srpska, podatke nismo mogli dobiti od Agencije za posredničke, informatičke i financijske usluge kojoj je vođenje registara u opisu posla u posljednjih pola godine. S druge strane, u Zavodu za statistiku Republika Srpske koji je ranije vodio statistiku saznali smo kako na području RS ima više od 26 hiljada poslovnih subjekata.

U ovu brojku ne ubrajaju se mala i srednja preduzeća kojih je po nekim procjenama još toliko. RS ima 181 javno preduzeće, 1.262 ustanove, 328 tijela zakonodavne i izvršne vlasti, 15 hiljada društava s ograničenom odgovornošću...Od navedenih 26 hiljada poslovnih subjekata 17 hiljada je u privatnom vlasništvu.

U Brčko distriktu je oko 1.300 poslovnih subjekata i nepoznat broj privatnika, dok na državnom nivou imamo više od 60 agencija, uprava i službi. Sve ove institucije, preduzeća ili private firme na čelu imaju jednog generalnog i do sedam izvršnih direktora.

GUBITAŠI

Žalosno u cijeloj priči jest to što imamo stotine hiljada direktora, a u isto vrijeme većina preduzeća u BiH, uglavnom u državnom vlasništvu, jesu gubitaši. Prije izvjesnog vremena objavljene su liste najvećih plata u Federaciji na kojima su mahom bili direktori, uglavnom javnih preduzeća. Veliki dio preduzeća čiji su se direktori našli na popisima onih s najvećim zaradama, ne posluju dobro ili ne plaćaju dažbine državi, ni plate radnicima.

Kada se uzmu u obzir sve navedene brojke, može se zaključiti kako u BiH svako može biti ili jest direktor s dobrim primanjima i minimalnim učinkom.

Izvor: Dnevni list

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Provetar

22.07.2014 11:21

Smanjiće se nakon 12. oktobra

ODGOVORITE
Name

shomi

22.07.2014 13:14

Nacija gospode! Sve sefovi,a ko ce raditi...?

ODGOVORITE
Name

Rubin

22.07.2014 13:47

Više od pola su leziljebovići, i zato smo najgora rupa na zemaljskoj kugli. Sveti oktobar!

ODGOVORITE
Name

zoka

22.07.2014 17:20

Kao da će se u oktobru nešto promijeniti... Doći će samo novi leziljebovici.

ODGOVORITE
Name

Zagondzija

23.07.2014 09:22

Meni direktorice da ja preberem sa onim ostalim radite šta hoćete

ODGOVORITE