Transparentno trošiti donatorska sredstava

Na sastanku ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije i predstavnika pojedinih nevladinih organizacija u BiH zaključeno je da je zajednički cilj da se donatorska sredstva za sanaciju štete od poplava pravedno, hitno, transparentno i dostupno troše.

Bosna i Hercegovina 21.07.2014 | 19:16
Transparentno trošiti donatorska sredstava

Lagumdžija je razgovarao danas u Sarajevu sa predstavnicima najaktivnijih nevladinih organizacija u BiH u oblasti monitoringa o načinima i metodologiji obezbjeđenja transparentnosti korištenja sredstava za sanaciju posljedica poplava u BiH koja su obezbijeđena na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Briselu.

Dogovoreno je da MIP BiH sve informacije o procjenama štete i potreba BiH nakon poplava, o donatorskoj konferenciji, ali i aktivnostima koje je MIP BiH preduzeo i realizovao kada je riječ o donatorskoj konferencija i pomoći BiH nakon katastrofalnih poplava objavi na veb-stranici MIP-a BiH.

Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo, jer je iznos sredstava koji je obezbijeđen na donatorskoj konferenciji premašio očekivanja, te naglasio da su efikasnost, odgovornost i transparentnost cijelog procesa raspodjele i trošenja donatorskih sredstava od ključnog značaja, istovremeno podsjetivši da su ovi principi i dio zaključaka usvojenih na donatorskoj konferenciji u Briselu.

On je upoznao predstavnike nevladinih organizacija o potrebi formiranja monitoring tima koji bi bio sastavljen od predstavnika međunarodne zajednice, domaćih vlasti, akademske zajednice, privrednika, medija i nevladinog sektora, koji bi nadzirao cjelokupan proces raspodjele i utroška donatorskih sredstava.

Konstatovano je da se nevladine organizacije trebaju autonomno i u skladu sa svojim mandatom aktivno uključiti u proces praćenja implementacije, ali i da daju prijedloge za utvrđivanje metodologije za efikasan ukupni nadzor javnosti nad trošenjem donatorskih sredstava.

Naglašeno je da donatorska konferencija nije kraj kada je riječ o međunarodnoj pomoći za saniranje posljedica poplava u BiH, te da od toga koliko BiH pokaže odgovornosti, efikasnosti i transparentnosti u
procesu implementacije obezbjeđenih sredstava može očekivati i dalju pomoć.

Sastanku u MIP-u BiH prisustvovali su predstavnici Transparensi internešnela BiH, Centra za istraživačko novinarstvo, Centra za zastupanje građanskih interesa, Centara civilnih inicijativa i Antikorupcijske mreže "Akaunt".

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

333

21.07.2014 21:15

Lagundzija kao Dodik hitno I transparentno rasporediti donatorska sredstva u javmosti,a onda on I njegov pajdo Dodik pokradu pola para od tih sredstava.Pa zar vam nije po usima dao japanski ambasador rekavsi da ste gomila nezasitih kriminalaca.Nema vise para bez zasukanih rukava I motike.Od oktobra bice vracaj koko sto si pozobala,a ako ne bude mi cemo na ulice.

ODGOVORITE
Name

33

22.07.2014 11:55

SAMO ZLAJI I NJEGOVOM DRUGU PO LOPOVLUKU BAJI PARE I NEBOJTE SE.

ODGOVORITE