Dani odbrane Istočne Ilidže

U opštini Istočna Ilidža danas je počela tradicionalna manifestacija pod nazivom ,,Da se ne zaboravi'', posvećena danu odbrane dijelova ove opštine, Vojkovića,Grlice i Krupca.

Republika Srpska 21.07.2014 | 13:58
Dani odbrane Istočne Ilidže

Manifestacija, koja traje do10.avgusta,počela je liturgijom u crkvi u Vojkovićima i,,Maršomodbrane''od crkve u Vojkovićima do brda Ilinjača.

Prije 22 godine 2.Sarajevska brigada nadljudskim naporima odbranila jeprostor na kojem su do tada vijekovima živjeli Srbi.Ta odbrana omogućilaje da nakon Dejtona i progona iz Sarajeva  u današnjem Istočnom Sarajevuživot nastavi veliki dio sarajevskih Srba.

U znak sjećanja na heroje kojisu odbranili srpska ognjišta svake godine organizije se ,,Marš odbrane''od crkve u Vojkovićima do brda Ilinjača.

,,To je mjesto odakle je ovaj prostor branjen i odbranjen.Ovaj dan jeznačajan i za generacije koje dolaze kako ne bi zaboravili istinu o pravednoj borbi srpskog naroda za slobodan život u Republici Srpskoj'',ističe načelnik Opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač.

Današnji dan je i slava spomen kapele u Vojkovićima podignute u znak sjećanja na sve one koji su dali život za Republiku Srpsku.

,,U kapeli su fotografije 217 poginulih boraca 2.sarajevske brigade među kojima je i osam boraca koji su poginuli 4.avgusta braneći svoja ognjišta'', podsjeća Boban Tomašević predsjednik mjesne Borčke organizacije Vojkovići.

Među stotinama poginulih boraca 2.sarajevske brigade je i sin Milojke Mičić. Ona je zahvalna svima koji se sjećaju njenog tada 22-ogodišnjeg sina Aleksandra koji je poginuo 92. godine braneći srpska ognjišta, a zahvalna je i onima koji nisu zaboravili roditelje poginulih.

,,Nisu nas zaboravili.Dolaze iz opštine i Boračke,obilaze nas.Imamo i svoja primanja.Nama je najvažnije da nam živi Republika Srpska za koju su naša djeca dala živote'',kaže Milojka.Sportsko-kulturna manifestacija posvećena godišnjici odbrane Vokovića,Grlice i Krupca, pod nazivom ,,Da se ne zaboravi'' trajće do 10.avgusta.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

ISTINA

21.07.2014 12:08

Nikad se nece zaboravt

ODGOVORITE
Name

Nenad BL

21.07.2014 13:40

Slava im, vječna.

ODGOVORITE
Name

advokat

21.07.2014 16:50

Slava im, vječna.

ODGOVORITE
Name

Сотир Српско Сарајево

21.07.2014 17:55

Слава им!

ODGOVORITE