Srpski narko-bos izručen ruskim vlastima

Srpski državljanin Ivan Savkić, optužen za organizovanje kanala za šverc droge velikih razmjera, predat je ruskim vlastima na aerodromu u glavnom gradu Ekvadora, Kitu, saopštio je danas pres centar ruskog
ministarstva unutrašnjih poslova.

Svijet 20.07.2014 | 17:04
Srpski narko-bos izručen ruskim vlastima

Kako prenosi agencija Itar-Tass, tokom preliminarne istrage policija je utvrdila da je Savkić formirao međunarodnu kriminalnu grupu koja se bavila švercom velikih količina kokaina iz Ekvadora u Rusiju.

Za šverc droge korišćeni su prekookeanski brodovi, saopštio je pres centar ruskog ministarstva.

Istražitelji vjeruju da je tokom utovara u Ekvadoru lučki službenik sakrivao pakete kokaina u pomoćnim prostorijama broda da bi kasnije mornare koje je regrutovao narko kartel obavijestio o tome gdje je droga skrivena.

Oni bi potom, kada brod stigne u Sankt Peterburg, predali pakete kokaina drugim dilerima, navodi se u saopštenju ministarstva, preneo je Itar-Tass.

Ovi mornari su uhvaćeni prilikom jednog pretresa 2011. kada je policija konfiskovala kokain u vrijednosti od 1,5 miliona dolara. Oni su pristali na saradnju sa policijom i priznali da čovjek po imenu Vilijam vodi posao sa drogom.

Nakon opsežne i višemjesečne istrage policija Rusije, SAD i Ekvadora utvrđeno je da je riječ o srpskom državljaninu Ivanu Savkiću koji je poznat evropskoj policiji, saopštilo je rusko ministarstvo unutrašnjih
poslova, navodi Itar-Tass.

Od decembra 2012. on se nalazio u zatvoru u Kitu, a ruska policija je tražila njegovo izručenje duže od 18 mjeseci. Savkić je i ranije osuđivan za slične prestupe u evropskim zemljama.

Ruska policija ispituje ilegalne aktivnosti Savkića u Rusiji, a sud u Sankt Peterburgu je već ranije osudio dva člana njegove bande.

Komentari / 0

Ostavite komentar