Tijela trule na toploti, posmatrači OEBS na mjestu pada aviona

Pripadnici proruskih snaga danas su dozvolili posmatračima OEBS-a da priđu delu područja na kojem se u četvrtak srušio malezijski avion sa 298, javio je Rojters.

Svijet 19.07.2014 | 15:34
Tijela trule na toploti, posmatrači OEBS na mjestu pada aviona

Proruske snage nisu dirale zatečeno stanje na mestu pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine, ali su zabrinute, jer tela stradalih trule na toploti, rekao je danas predsednik vlade samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Borodaj.

On je na konferenciji za medije takođe izjavio da nisu pronađene crne kutije srušenog "boinga 777" u kojem je stradalo svih 298 putnika i članova posade, preneo je Rojters.
"Tela nevinih ljudi leže na vrućini. Mi zadržavamo pravo, ako se i dalje bude odlagalo...da počnemo da odnosimo tela.

Molimo Rusku Federaciju da nam pomogne da rešimo ovaj problem i pošalje svoje stručnjake", rekao je Borodaj, lider proruskih snaga na području Donjecka, gde se u četvrtak dogodila nesreća.

Proruske snage i međunarodni posmatrači još nisu postigli dogovor o bezbednosnoj zoni oko mesta u istočnoj Ukrajini gde se srušio malezijski avion, rekli su danas njihovi predstavnici.

Uspostavljanje ove zone na mestu gde je u četvrtak poginulo svih 298 putnika i članova posade kada se srušio boing 777 od ključne je važnosti za očuvanje dokaza koji su potrebni da bi se utvrdio uzrok nesreće.

Šef ukrajinske službe bezbednosti Valenin Naljvajčenko ranije je izjavio da se nastavalju razgovori između zvaničnika iz Rusije, Ukrajine i OEBS o formiranju zone od 20 kvadratnih kilometara oko mesta nesreće kako bi se omogućilo uklanjanje tela.

Međutim, zvaničnik samoproglašne Donjecke Narodne Republike Sergej Kavtaradze je rekao da dogovor nije postignut, uprkos razgovorima.
"Nema bezbednosne zone. Radi se o regionu koji je blizu borbenih dejstava. Tamo se odvijaju vojne operacije", izjavio je on za Rojters.

Portparol OEBS-a Mihael Mocijurkiv je kazao da za sada ne postoji sporazum o bezbednosnoj zoni, ali da je "to definitivno jedno od prioritetnih pitanja".

Avion boing 777 "Malezijan erlajnsa", koji je leteo od Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se u regionu Donjecka, na istoku Ukrajine, gde su u toku žestoki sukobi ukrajinskih i proruskih snaga. Svih 298 putnika i članova posade je poginulo.

Portparol Ukrajinskog bezbednosnog saveta Andrij Lišenko izjavio je da Kijev nema informacije o crnim kutijama koje su se nalazile u malezijskom avionu koji se srušio na istoku zemlje i da one nisu predate ukrajinskim vlastima.

Snimatelj novinske agencije Rojters javio je juče da su spasilačke ekipe pronašle drugu crnu kutiju iz malezijskog aviona, dok su proruske snage u Ukrajini pronašle u četvrtak jednu crnu kutiju.

Proruski akitivisti u Ukrajini saopštili su juče i da su pronašli većinu uređaja za snimanje kojima je bio opremljen avion "Malezija erlajnsa" srušen na istoku Ukrajine u blizini granice sa Rusijom, na teritoriji pod kontrolom proruskih snaga.

Neimenovani pomoćnik vojnog komandanta proruskih snaga Igora Girkina rekao je da je locirano osam od 12 sprava za snimanje, ali nije izneo više detalja.

Malezijski ministar saobraćaja Liov Tiong Lai je danas izjavio da je avion "Malezija erlajnza" išao putanjom koja je veliki "autoput na nebu" i da nikada nije zašao u vazdušni prostor kome nije dozvoljen pristup.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

mućka

20.07.2014 10:25

U avionu bilo 108 naučnika i doktora, na pragu otkrića vakcine protiv AIDS-a, krenuli na simpozijum u Australiju-pametnom dosta!

ODGOVORITE