Riješena misterija kratera na "kraju svijeta"

Tim ruskih stručnjaka započeo je istraživanje goleme rupe u zemlji koja se iznenada otvorila u jednoj od najizoliranijih regija na severu Rusije.

Svijet 18.07.2014 | 17:13
Riješena misterija kratera na "kraju svijeta"

Reč je o krateru promera oko stotinu metara koji se pojavio na poluotoku Jamal u severnom Sibiru, čije ime na jeziku lokalnih autohtonih naroda znači "kraj sveta".

Ruski naučnici nakon prikupljanja informacija otkrili su da je krater izazvao rast temperature, a ne meteor, kako se prvobitno nagađalo.

Jedna od članica tima stručnjaka, Ana Kurčatova, smatra da je krater izazvala mešavina vode, soli i plina koja je izazvala podzemnu eksploziju, a dodaje i da je reč o posledici globalnog otopljenja koje je izazvalo alarmantno otapanje leda koji se nalazi ispod površine.

Podsetimo, Jamal je jedno od najvećih ruskih i svetskih nalazišta prirodnog plina. Rupa je otkrivena nedaleko od plinskog polja Bovanentski

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Poznato ime

18.07.2014 19:37

Molim Vas da ispravite naslov: u našem jeziku (kako god da ga zovete) na ijekavici se kaže (piše) ,,riješen,, ili ,,riješena,, a ne ,,rješena,,. Ova riječ (riješena) se dobija od glagola riješiti a ne od imenice RJEŠENJE, U tekstu zbog brzine može se i oprostiti ali u naslovu...

ODGOVORITE
Name

Poznato ime

18.07.2014 19:48

Čestitam na brzini ispravke...

ODGOVORITE
Name

Tufko

19.07.2014 16:41

Tko je tu guro kad je tolika rupa

ODGOVORITE