Stanko Subotić oslobođen optužbi

Biznismen Stanko Subotić, bivši direktor Savezne urpave carina Mihalj Kertes i još 13 osoba oslobođeni su danas pred Specijalnim sudom u Beogradu optužbi za šverc cigareta devedesetih godina.

Srbija 18.07.2014 | 16:59
Stanko Subotić oslobođen optužbi

Ovo je druga presuda Subotiću i njegovim saradnicima, pošto je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvu presudu Specijalnog suda, kojom je Subotić bio osuđen na šest godina zatvora.

Iako je Tužilaštvo u završnoj reči tražilo da Subotić bude osuđen na osam godina zatvora i da mu se oduzme imovina, a Kertes na pet godina, sudsko veće odlučilo je da donese oslobađajuću presudu.

Ponovljeno suđenje Subotiću počelo je 17. juna prošle godine po optužnici da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete 1995. i 1996. iz Makedonije u Srbiju, čime su, kako stoji u optužnici, na štetu državnog budžeta stekli dobit od 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara.

Tužilaštvo će na ovu presudu moći da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Subotić: Očekivana presuda, političari iskonstruisali aferu

Subotić, koji je oslobođen optužbi za šverc cigareta tokom devedestih godina, izjavio je da je takva presuda mogla da se očekuje i optužio političare da su celu aferu iskonstruisali kako bi ga reketirali.

"Ova farsa je bila iskonstruisana od političara, prvenstveno od kabineta (Vojislava) Koštunice, pa do (Borisa) Tadića, sa ciljem da se stravičnom medijskom kampanjom prikrije namera da budem reketiran i da mi se otme imovina", istakao je Subotić.

On je dodao da je dokazano da nije imao nikakve veze sa krivičnim delom koje mu se stavlja na teret i da je više godina sa svojim braniocima na to ukazivao.

"Ovo je bila kompilacija falsifikovanih i fotokopiranih dokumenata i lažnih svedoka koji su bili nagovoreni, ne znam iz kojih razloga, da lažno svedoče. To najbolje zna tužilac", rekao je Subotić.

Na pitanje novinara da li će nastaviti da posluje u Srbiji, Subotić je rekao da će "videti prvo da se odmori", nakon čega će sa svojim pravnicima da vidi ko je odgovoran za sve što mu se dogodilo.


Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nikola

18.07.2014 15:32

Sverc cigaretama ne zastarjeva.Mile Rohil (Partner) ce istu sudbinu dozivjeti. Sverc preko Rumunske firme svima je poznat!?

ODGOVORITE
Name

dddddd

18.07.2014 15:43

Bas bez veze da toliko treba cekati da se vidi da nije kriv.

ODGOVORITE