BDP u prvom kvartalu 0,5 odsto

Republika Srpska je u prvom tromjesječju ove godine imala najmanji bruto domaći proizvod (BDP) u odnosu na cijelu 2013.godinu.

Republika Srpska 18.07.2014 | 13:29
BDP u prvom kvartalu 0,5 odsto

Naime, u prva tri mjeseca BDP je u odnosu na prvo tromjesečje 2013. godine imao pozitivnu stopu rasta od svega 0,5 posto.

Lani je BDP RS-a u prvom tromjesječju bio 1,9 posto, u drugom 2,20, trećem 1,7, a četvrtom 1,8 posto, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Međutim, početak ove godine već je bio u silaznoj liniji, a za očekivati je dalji pad u drugom tromjesječju zbog posljedica koje su ostavile majske poplave.Kada je u pitanju prvi kvartal ove godine, posmatrano po područjima klasifikacije djelatnosti bruto dodata vrijednost realno je veća u područjima: finansijske i djelatnosti osiguranja za 3,4 posto, vađenje ruda i kamena; prerađivačka industrija; proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom; te snabdijevanje vodom, kanalizacija, upravljanje otpadom i djelatnosti sanacije životne sredine za 3,0 posto.

Istovremeno, BDP je realno manji u područjima stručne, naučne i tehničke djelatnosti; administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti za 5,2 posto, poljoprivreda, šumarstvo i ribolov za 2,1 posto.

Izvor: Fena

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

setac

19.07.2014 08:27

Ma najaci smo.Dok nas vodi SNSD i ovi jadnici od poltrona nikad nam nece biti dobro.Sreca, izbori su blizu a narod poceo da razmislja svojom glavom.Savez za promjene do pobjede.

ODGOVORITE