Kada će se i kako dijeliti donatorska sredstava

BiH će u prvoj fazi obnove od majskih poplava na rasplaganju imati 1,62 milijarde maraka prikupljenih na Donatorskoj konferenciji u Briselu. To je za četvrtinu više nego što se očekivalo prije konferencije.

Bosna i Hercegovina 17.07.2014 | 19:34
Kada će se i kako dijeliti donatorska sredstava

Ta sredstva namjenjena su za hitne sanacije uništenog stambenog prostora i obnovu radnih mjesta i trebala bi, kroz projekte obnove, biti utrošena do kraja godine.

,,Sredstva prikupljena na donatorskoj konferenciji za pomoć BiH u saniranju šteta od poplava neće ići na jedan račun, već će biti doznačavana onima koji implementiraju projekte’’, izjavili su nakon povratka iz Brisela članovi Savjeta ministara BiH.

,,Neka sredstva će ići entitetskim vladama, neka će biti doznačena lokalnim zajednicama, neka onome ko implementira projekte, a neka međunarodnim institucijama koje su implementatori projekata. Posebno je važno da sva sredstva, bez obzira na koji račun se uplaćuju i ko ih implementira, podliježu mehanizmu kontrole. Sve mora biti transparentno'', kaže ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Zlatko Lagumdžija.

,,Kod davanja izjava o donacijama svaki donator je tražio da se osigura transparentnost donacija. Da se daju garancije da će pomoć stići do unesrećenih ljudi’’, ističe predsjedavajući Savjeta ministara BiH
Vjekoslav Bevanda.

Na pitanje kada će sredstva, bez obzira na čiji račun će leći, biti dostupna, predstavnici vlasti kažu da je dio novca već na raspolaganju. Međutim birokratija mora provesti svoje procedure posebno jer veći dio sredstava prikupljen na Donatorskoj konferenciji nisu bespovratni grantovi, već tzv. povoljni krediti.

,,Moramo proći procedure u Savjetu ministara, entitetske saglasnosti,u Parlamentu BiH u Predsjedništvu da bi se to ratifikovalo. Ja se iskreno nadam da će parlamentarci i Predsjedništvo biti efikasni. Što se tiče Savjeta ministara mi smo na poslu svaki dan. Ne smije se bespotrebno čekati ni jedan trenutak'', tvrdi Lagumdžija.

,,Ako pomoć ide prema entitetima procedure provode entitetske vlade i parlamenti to je sasvim normalno. Međutim mi imamo već osigurane novce od MMF-a koji su otišli prema entitetima, 185 milona za hitnu pomoć. Povučeni su novci i nema razloga da se prema prioritetima ne troše’’, kaže Vjekoslav Bevanda.

Da li će ove procedure usporiti pitanje ko će koliko dobiti, odnosno koliko novca pripada Republici Srpskoj, a koliko Federaciji i Brčko distriktu?

Lagumdžija kaže da neće jer je jedino fer i ispravno da se podjela vrši prema šteti koja je već definisana u procjenama koju je uradila Radna grupa sastavljena od domaćih predstavnika vlasti te predstavnika Evropske komisije i Svjetske banke.

,,Sve ostalo je politikanstvo i to nije solidarnost i ujedinjenost. Sve je precizno registrovano i raspoređeno. Od šteta na kućama, preko zapošljavanja, privrede, poljoprivrede, transporta,energetike, prevencije poplava. Razdvojeno po periodima. Kratkoročno, srednjoročno, dugoročno i tačno definisano šta je Republika Srpska, šta Federacija šta Brčko distrikt'', ističe Lagumdžija.

Lagumdžija smatra da je BiH dobila neočekivano više novca samo jer su svi iz BiH nastupili jedinstveno i zato što je Donatorska konferencija organizovana za pomoć BiH i Srbiji.

,,Da je svako iz BiH išao sa svojom procjenom i svojim potrebama ne bi smo dobili ništa, a da su organizovane dvije konferencije jedna za BiH a druga za Srbiju dobili bi smo mnogo manje’’, kaže Lagumdžija.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar