Roditelji i beba nikako u isti krevet

Dilema u vezi sa tim da li bebe treba da spavaju sa roditeljima u krevetu, traje već dugo. Nova studija pokazala je da je dijeljenje kreveta sa mamom i tatom najveći faktor rizika smrti novorođenčadi.

Svijet 17.07.2014 | 18:16
Roditelji i beba nikako u isti krevet

Bebe nikako ne bi trebalo da spavaju u krevetu sa roditeljima, tvrde stručnjaci. Sprovedena studija pokazala je da je za bebe do četiri mjeseca to najveći faktor rizika od smrti tokom spavanja, dok kod starijih beba najveću opasnost predstavljaju jastuk i ćebe, u koje se mališani nekada uvuku.

Podaci koji su korišteni u istraživanju sakupljeni su u američkom Nacionalnom centru za prevenciju smrti kod djece. Istraživači su analizirali podatke 8.207 smrtnih slučajeva kod beba.

Prema tim podacima, dijeljenje kreveta sa roditeljima krivac je za 70 odsto iznenadnih smrti beba, tvrdi pedijatar Rachel Moon. "Kada je riječ o bebama starosti između četiri mjeseca i godinu dana, one bi trebalo da spavaju na krevetu bez jastuka, ćebadi… ", kažu stručnjaci.

Oni savjetuju da bebe spavaju u istoj sobi sa roditeljima, ali nikako u istom krevetu i naglašavaju da bi mekane objekte, poput jastuka, trebalo držati dalje od djece, barem dok ne napune godinu.   

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ridjan

17.07.2014 19:35

Svaka cast na savetu

ODGOVORITE