Putin upozorava: Sankcije vode u ćorsokak

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da će američke sankcije protiv Rusije dovesti "u ćorsokak" odnose između dvije zemlje i nanijeti štetu poslovnim interesima SAD u njegovoj zemlji.

Svijet 17.07.2014 | 10:17
Putin upozorava: Sankcije vode u ćorsokak

"Sankcije imaju efekat bumeranga i nema sumnje da će gurnuti američko-ruske odnose u ćorsokak i izazvati ozbiljnu štetu", rekao je Putin novinarima tokom posjete Brazilu.

SAD su sinoć uvele do sada najobimnije sankcije protiv Rusije zbog, kako smatra Vašington, miješanja Moskve u dešavanja u Ukrajini. Meta sankcije su ključna preduzeća ruske ekonomije, uključujući "Gasprombanku", "Rosnjeft" i ostale kompanije iz oblasti energetike i bankarstva.

Putin je rekao da treba da vidi detalje sankcija da bi shvatio njihov pun obim, ali je dodao da je siguran da će ove mjere nanijeti dugoročnu štetu nacionalnim interesima SAD.

"To znači da će američke kompanije koje žele da posluju u Rusiji izgubiti konkurentnost u poređenju sa ostalim globalnim energetskim firmama", rekao je ruski predsjednik.

On je naglasio da će posljedice osjetiti firma "Ekson mobil", koja je ranije dobila priliku da posluje u Rusiji.

"Dakle, da li to znači da oni ne žele da posluju ovdje? Nanose štetu sopstvenim velikim energetskim kompanijama", rekao je Putin.

Na meti novih američkih sankcija su i visoki ruski zvaničnici, uključujući potpredsjednika Dume, ministra zaduženog za Krim, komandanta ruske federalne obavještajne službe FSB i lidera proruskih snaga u Ukrajini.

Najveća ruska gasna kompanija "Gasprom" nije se našla na listi sankcionisanih preduzeća.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da Moskva planira odgovor koji će biti "bolan" za Vašington i ocijenio da će nove američke sankcije dodatno zakomplikovati američko-ruske odnose, prenio je Interfaks.

Potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin rekao je da su nove američke sankcije protiv ruskih preduzeća nelegalne, prenijela je RIA "Novosti".


Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

LZN

17.07.2014 08:18

Potpredsjednik Rusije Dmitrij Rogozin rekao je da su nove američke sankcije protiv ruskih preduzeća nelegalne...

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

17.07.2014 10:27

Kakve sankcije misli da uvede posrnula americka privreda, ali nema veze i da su najprosperitetniji, mogu oni jedni bez drugih svakako. Ima još država u svjetu. Ameri samo prave buku kao i obično što bi narod rekao "pas koji laje ne ujeda."

ODGOVORITE
Name

Boo

17.07.2014 14:53

Cao Putine sad ce Ameri doci po svoje.

ODGOVORITE