Ko su tajkuni?

Uglavnom se, u današnje vreme, reč "tajkun" vezuje za nekoga ko se bavi kriminalnim radnjama. Međutim ovo je potpuno pogrešno. Pročitajte ko su zapravo tajkuni i zašto ih tako zovemo.

Svijet 16.07.2014 | 19:25
Ko su tajkuni?

Tajkun je japanska reč, kineskog porekla i u prevodu znači "veliki gospodar/princ" ili "vrhovni komandant".

Reč je ušla u engleski jezik u 19. veku a odnosi se na bogatog menadžera.

Američkog predsednika, Abrahama Linkolna, su njegovi saradnici u šali oslovljavali sa "tajkun", odakle se ovaj izraz proširio u poslovnom svetu, gde se koristi i danas.

Neki od najpoznatijih svetskih tajkuna su:

Donald Tramp, uspeo da se obogati zahvaljujući pravovremenim ulaganjima u nekretnine. On se dva puta uzdizao do bogatstva, pošto je jednom zbog pogrešnih odluka i loših zaduživanja bio pred bankrotom.

Amansio Ortega, osnivač prodavnica lanca Zara. Uložio svoj prvi zarađeni novac u proizvodnju garderobe namenjene za širu populaciju, koja nije imućna i dopreo do ogromnog tržišta za čiji stil oblačenja do tada niko nije ni mario. Danas je nabogatiji Španac.

Ingvar Kampard, osnivač kompanije IKEA. Kao maloletnik, kupovao je u Stokholmu šibice na veliko, po niskoj ceni i shvatio da može jeftino na komad da ih prodaje u mestu u kojem je živeo, a da i dalje ostvaruje profit. Svoj biznis je započeo na biciklu. Posle je počeo da preprodaje ribu, ukrase sa jelke, olovke a onda se sa ujakom udružio u pravljenju kuhinjskih stolova.

Ingvar je odlučio da prošire proizvodnju za kompletan kućni nameštaj…ostalo je istorija.

Izvor: zanimljiveinformacije.com

Komentari / 0

Ostavite komentar