Tužilaštvo i SIPA znaju za IDEEA i "Milbauer"

Kako je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria kazao Nekić, dopis u kojem stoje sve neregularnosti u vezi nezakonitog ugovora teškog 104 miliona KM za nabavku ličnih karata i vozačkih dozvola sklopljen s firmom „Milbauer“ još u maju je predaj Tužilaštvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Bosna i Hercegovina 16.07.2014 | 15:32
Tužilaštvo i SIPA znaju za IDEEA i "Milbauer"

- Mi smo još u maju na osnovu utvrđenog nalaza, a u skladu sa Zakonom o reviziji dostavili nadležnim agencijama za provođenje zakona dopis u kojem ih obavještavamo da smo utvrdili značajne nepravilnosti odnosno kršenje zakona za ovu proceduru izbora dobavljača za štampanje ličnih karata i vozačkih dozvola – kaže Nekić dodajući da u ovom procesu nije bilo pregovaračkih, već dogovaračkih postupaka.

On je dodao da kompletan proces vrvi neregularnostima u kojima bi se lako mogli pronaći BH Sanaderi.

- Ja sam dao izvodjeno mišljenje i temeljim ga na činjenicama koje smo utvrdili u nalazu, s obzirom da se radi o značajanim materijalnim sredstvima.Jedino veći ugovor je Koridor VC. Vrijednost ugovora je 104 miliona na deset godina uz avansno plaćanje. Pa, to je nešto što zakon ne poznaje uopšte. Ja sam svoje izdvojeno mišljenje dao. Generalni revizor nije dao da se moje izdvojeno mišljenje objavi na stranici – kaže Nekić.

U izdvojenom mišljenju Nekića stoji između ostalog da je Agencija provela pregovarački postupak bez objavještenja, koji je najmanje tansparentan i konkurentan postupak te se može koristiti samo u izuzetno rijetkim slučajevima.

- Štetnost ugovora se ogleda između ostalog u tome da su ugovorom definisane minimalne godišnje količine dokumenata koje je Agencija dužna kupiti bez obzira na stvarne potebe za dokumentima. Dobavljač ima pravo zahtijevati avansno plaćanje u iznosu 30 posto minimalne godišnje količine dokumenata za godinu dana – stoji u izdvojenom mišljenju.

- Stvari treba nazvati pravim imenom i onda će naši rezultati imati odjeka. Pa zar nije sve ovo kriminal, pita se Nekić.

Podsjećamo, juče je poslanik  SDS-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine Aleksandra Pandurević upozorila na ovaj slučaj, a povezala ga je s Miloradom Dodikom i Zlatkom Lagumdžijom.

Ona ističe da je štetni ugovor sklopljen između IDEEA i firme „Milbauer“ za koju je potpis stavio njen direktor Danilo Petrović, zet Nebojše Radmanovića. Takođe, tvrdi da su sa tom kompanijom vlasnički povezani, putem svojih rođaka i prijatelja, i Dodik i Lagumdžija.

Izvor: Patria

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Mikailo

16.07.2014 13:39

Ne vrijedi nista prije oktobra. Ugovor je potpisao Macan, produzena ruka ministra Novica, koji mu stoji iza ledja. Nakon izbora pritisnuti, sve redom u prdekanu.

ODGOVORITE
Name

cuni

16.07.2014 13:39

PA , ŠTA SE ČEKA , TREBA NEKO DA VAS MOLI . FANTOMKE NA GLAVU I DO JUTRA SVE U PRDEKANU

ODGOVORITE
Name

brane

16.07.2014 13:45

Pa naravno da su umješani Dodik i Lagumdžija. Zar u ovoj državi može nešto da se ukrade, a da njih dvojica ne uzmu svoj dio kolača!

ODGOVORITE
Name

xxl

16.07.2014 13:47

Bit će bit će tjeranje lisice,alaj će se tjerati,alaj će se goniti,alaj će biti trke?!

ODGOVORITE
Name

naravno

16.07.2014 14:21

To je radmanovicevo. I jos mnogo toga.

ODGOVORITE
Name

Žrtva zlostavljanja

16.07.2014 14:53

Svi mi u ovoj jadnoj takozvanoj državi smo žrtve državnog kriminala i taj kriminal upravo je najočiglednija probosanska politika Dodika i njegovih pajtaša iz Federacije. Hajde da malo kraduckaju što bi rekao Velja Ilić, ali kradu preko svake mjere, pokradoše sve čega se dohvate! Smanjite bar malo, da li imate imalo mozga???

ODGOVORITE
Name

Nikola

16.07.2014 15:03

Hoce li neko napokon otvoriti Zorana Koraca,Dodikovog savjetnika!?

ODGOVORITE
Name

santrac

16.07.2014 17:08

Cuj znaju pa sto ne hapse i ne rade po tom pitanju. Hapse i zatvaraju ljude za par hiljda maraka a one koji mute po sto hiljada KM stagniraju i drze u ladicama. Zasto?

ODGOVORITE
Name

Marko BGD

16.07.2014 17:28

Nikola Korac je kljucni igrac svih bajinih marifetluka. Doci ce vrijeme i za to kada Tuzilastvo pokrene slucaj. Nismo ni svjesni kakve su igre u pitanju!?

ODGOVORITE
Name

Mimo

16.07.2014 18:23

Pa Lagundzija je samo u tom dobar svake godine mjenja licne karte. Pitam se zasto? Odgovor je jasan sta sve od naroda rade da narod od bjede I nepravde promjeni izgled za samo jednu godinu pa zato mora mjenjat sliku.

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

16.07.2014 19:46

GOSPODIN NOVIC... HA, HA, HA, OMLADNINSKI FUNKCIONER, BIVSI UDBAS, POMOCNIK MINISTRA POLICIJE POKOJNOG DUSKA ZGONJANINA... POBJEGULJA U RATU..I VELIKI PRIJATELJ MILE DODOJLA...PRAVNIK KOJI SE NIKAD NIJE NA PRAVI NACIN BAVIO PRAVOM NEGO POLITIKOM... KONACNO JE STAO NA LUDI KAMEN... MOZES KAKO HOCES, AL NE MOZE DOKLE HOCES... NAREDNIH MJESECI SVAKA ZVJERKA POKAZACE SVOJ TRAG

ODGOVORITE
Name

pero

16.07.2014 21:10

Miodrag Mio Skrbic je vlasnik firme Nites iz Banjaluke, a koja je suvlasnik 50% sa Milbauerom firme koja stampa licna dokumenta u BIH. E sad, Miodrag Skrbic je prijeratni kum sa Lagumdzijom i jako dobar prijatelj Dodika. Nites je zajedno sa Toshibom dobio posao vrijedan desetine miliona evra u Elektrokrajini. Dodikov sin eto nekako radi u Toshibi. Direktor Nitesa je sin od direktorice Elektrokrajine, a koja je opet u porodicnim vezama sa Radmanovicem. ima jos ali dosta za pocetak..ma sta dosta.....Nites je opet dobio posao od 3.5 milona maraka za program plata u vladi rs, sto je opet zahvaljujuci Tegeltiji jer je njegova zena rodica sa tadasnjim direktorm Nitesa, a sada Milbauera...

ODGOVORITE
Name

Milos

16.07.2014 21:25

Sada mi je tek jasno zasto smo toliko puta mijenjali dokumenta!? Da bi punili dzepove Dodiku,Koracu i Lagumdziji. E moj ludi narode,dokle vise!?

ODGOVORITE
Name

super hik

17.07.2014 04:31

Zato su Dodikovi glasovi (SNSD) spasili stolicu Lagumdzije. Kada je trebao biti smijenjen.

ODGOVORITE
Name

x file

17.07.2014 06:55

Ukoliko ih sve ne uhapsi i ne oduzme nezakonito stečena imovina ide se opet u rat ali ovaj put svoji na svoje...

ODGOVORITE
Name

gold

17.07.2014 08:47

Nović i negov vječiti šef kabineta Škrbić, zajedno imaju 100 godina radnog staža, a kradu kao da su u najboljim godinama!

ODGOVORITE
Name

Spaja

17.07.2014 13:15

Dodik i Lagumdzija, zajedno pod velom Gorana Zupca su umijesani u svaku mogucu malverzaciju i kriminalnu radnju od rata pa na dalje,svega tu ima!

ODGOVORITE