Voda oprala 5,3 miliona maraka

U poplavama koje su pogodile BiH, nisu samo oštećene kuće i imovina građana već i novac. Vrednost oštećenih novčanica je oko 5,29 miliona maraka! A, Centralna banka BiH posredstvom komercijalnih banaka, omogućila je zamenu tog novca u punom iznosu i bez naknade.

Bosna i Hercegovina 16.07.2014 | 07:05
Voda oprala 5,3 miliona maraka

Prema podacima iz Centralne banke BiH, deo novca koji se nalazio u opticaju u poplavljenim područjima oštećen je direktno u kontaktu sa vodom ili vlagom.

Nakon što je otkriveno da je oštećen novac, Centralna banka BiH, konstantno obavlja zamenu oštećenog novca u domaćoj valuti, a reč je o novcu koji se nalazio u posedu komercijalnih banaka u bankomatima, poslovnicama, trezorima ili u posedu građana i pravnih subjekata.

“Po osnovu zamene gotovog novca oštećenog u poplavama Centralna banka BiH je do 8. jula primila od komercijalnih banaka i zamenila 178.250 novčanica vrednosti 5.235.655 KM i 45.425 kovanica u vrednosti 63.714 KM”, poručili su iz Centralne banke i dodali da ne mogu precizirati koliko novca je zamenjeno fizičkim, a koliko pravnim licima.

“Budući da trezori organizacionih jedinica Centralne banke novčanice i kovanice koje su oštećene u poplavama primaju od komercijalnih banaka ne raspolažemo podatkom koliko je u strukturi primljenog novca zamenjeno od pravnih, odnosno od fizičkih lica”, naveli su u Centralnoj banci.

Kada se govori o zameni oštećenog novca građana, uputstvo Centralne banke prema komercijalnim bankama je da su dužne da od građana prime oštećeni novac u KM, odnosno da isti zamene.

Prilikom predaje novca oštećenog usled poplava na zamenu u Centralnu banku BiH, komercijalne banke su obavezne da novac prethodno očiste i dezinfikuju, osuše ga ukoliko je potrebno, kao i da ga prebroje i upakuju u skladu sa aktima Centralne banke kojima je regulisan rad sa gotovim novcem, poručili su iz Centralne banke.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar