BiH treba nova dinamika za EU

Želim vidjeti novu dinamiku približavanja BiH Evropskoj uniji, kako bi se građanima pojasnila budućnost u prosperitetnoj EU, izjavila je danas u Dubrovniku Angela Merkel, njemačka kancelarka.

Region 15.07.2014 | 20:50
BiH treba nova dinamika za EU

Ona je na otvaranju sastanka "Brdo-Brioni proces", kojem su prisustvovali šefovi država regije, kao i Bakir Izetbegović, Nebojša Radmanović i Željko Komšić, članovi Predsjedništva BiH, izrazila nadu da će nakon izbora u BiH uslijediti nova inicijativa i biti preduzeti odlučujući koraci.

"Nadam se da će i u BiH doći do nove dinamike i da će nakon izbora biti pokrenuta nova inicijativa za tu zemlju. Njemačka ostaje pri svom obećanju da će podržati evropsku integraciju svih zemalja zapadnog Balkana, ali insistira da se ispune svi uslovi prije dobijanja članstva. Napredak svih zemalja mora biti dokazan i pred svima je puno posla", istakla je Merkelova.

Izrazivši zadovoljstvo zbog napretka u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova Merkelova je ocijenila da je tome "doprinijela hrabrost vodstva dviju zemalja, ali i buduća evropska perspektiva".

Učesnici sastanka u zaključcima skupa istakli su da će podržati, ohrabriti i jačati već uznapredovalu regionalnu saradnju, saradnju regiona i EU, koja će pomoći konačnoj političkoj i ekonomskoj konsolidaciji regiona u okviru proširenja EU. Podržali su regionalne projekte usmjerene na otvaranje južnog gasnog koridora. Pohvaljen je značajan napredak u jačanju institucionalnih odnosa zapadnog Balkana i EU.

Učesnici su priznali da još postoje ozbiljne prepreke u napretku regiona, kao cjeline, koje treba rješavati s više hrabrosti i političke volje.

"Iako je primarna odgovornost za nužne reforme u samoj BiH, aktivni angažman EU na najvišem političkom nivou kroz pristup koji uzima u obzir specifičnosti zemlje nužan je za ubrzanje njenog procesa pristupa EU", dodaje se u zaključcima.

Izraženo je saučešće i žaljenje zbog žrtava poplava, uz pohvalu solidarnosti iskazane prema poplavljenim područjima, kao i velike doprinose iz regiona, cijele Evrope i šire.

Inače, sastanku koji je održan u Kneževom dvoru u Dubrovniku prisustvovali su i Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, Bujar Nishani, predsjednik Albanije, Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, kao i predsjednici Makedonije i Kosova Gjorge Ivanov i Atifete Jahjaga.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 0

Ostavite komentar