Hrvatska dozvolila gej brakove!

Hrvatska je danas dobila Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, prema kojem će homoseksualni parovi uživati ista prava kao i bračni partneri, osim prava na usvajanje dece.

Region 15.07.2014 | 21:38
Hrvatska dozvolila gej brakove!

Sabor je zakon doneo glasovima 89 zastupnika, 16 ih je bilo protiv, a usvajanje je propraćeno aplauzom s galerije, odakle su sednicu pratili aktivisti za prava LGBT osoba.

Nakon usvanja Zakona, u Hrvatskoj su brak, vanbračna zajednica, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo zakonski priznati kao zajednice koje predstavljaju porodični život, saopštilo je udruženje Zagreb Prajd i navelo da porodični život istopolnih parova, od sada životnih partnera, u Hrvatskoj štite Ustav, Evropska konvencija o ljudskim pravima i Ustavni sud.

- To dugo čekano zakonsko priznanje naših porodica jasno poručuje da su sve porodice jednake, da sve zaslužuju da žive sigurno i sretno i da je ljudsko dostojanstvo neotuđivo, nezavisno od nečije polne orijentacije ili rodnog identiteta - rekli su iz Udruženja, a prenela je agencija Hina.

Upravo zato će istopolni parovi sklapati životno partnerstvo na javan i svečan način, pred matičarem,
čime će Hrvatska i na simboličan način obe porodične zajednice, brak i životno partnerstvo, tretirati jednako.

Zakon o životnom partnerstvu stupiće na snagu osmog dana od objave u Narodnim novinama, a prva istopolna venčanja, prema proceni Udruženja, moći će da se održe sredinom avgusta.

Izvor: Tanjug

 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

iznenadjen

15.07.2014 17:08

Znači ako umre Pero penziju može našljediti Đuro-ljepota čoče što bi reka pravi Crnogorac, e ako vala neka ga muči jado. Što ne bi činjeli Evropskoj uniji uslugu, ka su oni ludi što i mi ne bi smo bili?

ODGOVORITE
Name

domaci stranac

15.07.2014 18:41

Dabog da nike ne uzli u EU ako je uslov da se pederi mogu vjencavati. Sretno vam bilo! prodajem jeftino vazelin i melem.

ODGOVORITE
Name

СЕНОВИЋ

15.07.2014 19:14

Свим непријатељима Србије желим да донесу исте законе па чак и оне о усвајању деце. Нека ми Бог опрости на овој пакости.

ODGOVORITE
Name

демократија

15.07.2014 19:21

"...prema kojem će homoseksualni parovi uživati ista prava kao i bračni partneri, osim prava na USVAJANJE DECE". То је следеће право које ће тражити и наравно по европском моралном систему и добити. Ово је само корак ка циљу. После ће одузимати дјецу родитељима који не буду васпитавали дјецу по европским стандардима и додјељивати је хомосексуалним паровима, да их они васпитавају.

ODGOVORITE
Name

veso

15.07.2014 20:02

Trazim dobrog decka koji dobro kuha i pece pite

ODGOVORITE
Name

jack

15.07.2014 20:26

Pa moraju prema većini praviti zakone oni su pro evropske demokrate! Ako je vise od 50% homosexualaca onda mora im se dozvoliti brak i pravo a žene će im kod nas da traže utjehu! Hahahahahaa joj samo jos ime da prediju i u šahovnicu da ubace koju ovu boju sa ove pederske zastave! Gayvatska ma kakvi bili bi najumiljeniji u eu!

ODGOVORITE
Name

Komentator

15.07.2014 20:56

Tako je "europski" imati gej brakove i nemati ćirilicu... Sada u Hrvatskoj veća prava imaju pedera nego Srbi... osim ako pedera ne pišu ćirilicom.

ODGOVORITE
Name

Canadjanka

16.07.2014 03:22

Ja sam protiv zigosanja,jer svatko ima pravo da ide u krevet sa onim tko mu s e dopada .

ODGOVORITE
Name

High Speed

16.07.2014 03:29

Stvarno ne znam u čemu je problem!? Gde je tolerancija!? To je naš problem na Balkanu! Zaostao je narod za sto godina i više. Alo narode, dođite sebi! Svi glumite nekog vernika, u kojeg god Boga verujete, mi smo svi isti. I Bog nas sviju voli! Da li strejt, bisex ili homo u nama svima teče crvena krv. Ja sam srećan u braku sa mojom ženom, ali da danas sutra dođe naša kćerka ili sin i kažu da su bisex ili homo, ne bi se promenilo ništa. PROBUDITE SE I IDITE SA VREMENOM!!!

ODGOVORITE
Name

zoran

16.07.2014 08:02

Boze sto se ovaj prethodnilk nalupa, Bozija djeca jesmo , stvoreni da stvaramo a ne da trujemo, da se umnozavamo u zdravlju i veselju. Da samo znas kako je lijepo kad te unuce zovne deda, nista vrednije od toga.Sta mene briga za homoseksualce, meni samo smeta sto se to stavlja u prvi plan , jos ne zadugo mi sto imamo djecu bicemo drugorazredni! Vec odavno smo mi zalutali u svemu!

ODGOVORITE
Name

Same

16.07.2014 14:52

EVO ŠTA EVROPSKA UNIJA DONESE, ZLO!

ODGOVORITE