Forum donio malo konkretnih stvari

U Banjaluci je održan radni seminar pod nazivom „Forum za prosperitet i zapošljavanje“, čiji su organizatori Centralna banka BiH, Kancelarija Evropske komisije u BiH i Norveška ambasada u BiH.

Republika Srpska 15.07.2014 | 19:29
Forum donio malo konkretnih stvari

Čuli smo mnogo diskusija, izlaganja i konstatacija o tome kako treba unaprijediti oblast zapošljavanja kod nas, ali malo toga konkretnog i primjenjljivog.

BiH treba da donese niz reformi u vezi sa tržištem rada koje bi omogućile otvaranje većeg broja novih radnih mjesta, uključujući i revitalizaciju procesa kolektivngo pregovaranja, smanjenja negativniih podsticaja za zapošljavanje, te posebno promociju uključivanja mladih u radnu snagu, čulo se na forumu.

Bosni i Hercegovini su potrebni i bolji zakoni i prakse o zaštiti investitora, uključujući korporativno upravljanje, pristup izvorima finansiranja, posebno za nova preduzeća i efikasniji okvir za rješavanje nesolventnosti, takođe se čulo na forumu.

Ono što se nije čulo na forumu su konkretni, a ne knjiški prijedlozi i rješenja kako smanjiti stopu nezaposlenosti u BiH i kako poboljšati socijalni sistem u BiH.

Izvor: BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Lija

15.07.2014 17:35

Dođoše,najedoše se i napiše, uzeše dnevnice i odoše.KRAJ

ODGOVORITE
Name

dejanpd

15.07.2014 20:09

Upravo tako Ljilja, sve ove zaključke sam im mogao sam, gratis napisati. Podsticaji i smanjenje opterećenja da bi bilo više novca za individualnu potrošnju su prvi koraci. Ali ne podsticaj samozapošljavanju od 3 hiljade maraka, da se za taj iznos može pokrenuti biznis isto to bi svi oni koji rade na budžetskim jaslama već imali kao dodatni posao. Dajte mi 30 hiljada, vežite me Ugovorom i dajte dvije godine olakšice, ako ne zaposlim još bar pet ljudi i ne budem redovno izmirivao obaveze, uzmite kuću,stan, poslovni prostor,šta god i namirite se,a mene u zatvor. Eto rješenja. Mada, sitan je to novac da bi trebala bilo kakva garancija, rizik bi trebao ostati na lokalnoj ili republičkoj vlasti, ako su mi ponudili da se školujem za odredjena zanimanja, znali su i kad ću biti kao kadar na raspolaganju, trebali su to imdati u vidu,a ne da čekam 15 godina i saljem molbe,a onda kazu imas 33 godine,star si,ima puno mladjih!?

ODGOVORITE