Armija nezaposlenih se povećava

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske zaključno sa krajem maja evidentirano je 415 mastera, 77 magistara nauka i pet doktora nauka.

Republika Srpska 15.07.2014 | 08:40
Armija nezaposlenih se povećava

Položaj građana u BiH sve je teži. Armija nezaposlenih u BiH se povećava, a da situacija bude još teža zbog poplava koje su zadesile našu zemlju cijene hrane polako poskupljuju.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske zaključno sa 31.5.2014. godine, evidentirano je 415 mastera, 77 magistara nauka i pet doktora nauka.  Od ukupnog broja evidentiranih magistara, 37 lica je prijavljeno u Banjaluci, po pet lica u Bijeljini i Doboju, po četiri lica u Prijedoru i Palama, te po tri u Laktašima i Milićima.

Duško Vejnović, predsjednik Evropskog defendologija centra iz Banjaluke rekao je da je prema strukama u kojima se evidentiraju najviše nezaposlenih je iz oblasti ekonomskih nauka, zatim iz oblasti farmacije, te iz oblasti prava.

“Kada su u pitanju lica sa završenim master studijama situacijama je sljedeća: najviše prijavljenih je u Bijeljini i to 66, zatim u Banjaluci 51 lice, Trebinju 38 lica, te u Zvorniku 20 lica. Najveći broj nezaposlenih mastera je iz oblasti ekonomije (69), zatim iz oblasti farmacije (29), iz oblasti saobraćaja (24) i iz oblasti prava (21). Na evidenciji nezaposlenih Zavoda, prijavljeno je pet doktora i to u Banjaluci, Palama, Istočnom Novom Sarajevu, Sokocu i Rudom”, kazao je Vejnović.

Ističe da će pitanje ekspanzije zvanja, koju po pravilu prati upitno znanje, kao i pitanje opravdanosti trenutne upisne politike na našim fakultetima, ostaviti za neki drugi put.

“Smatramo da je neophodno ukazati na značaj rješavanja pitanja nezaposlenosti, koja u Republici Srpskoj spadaju među goruće probleme. Visoka stopa nezaposlenosti karakteristična ja za sve nerazvijene zemlje, pa tako i za Bosnu i Hercegovinu. Nezaposlenost i problemi koje nezaposlenost nosi sa sobom kao što su nemogućnost aktivnog učestvovanja u društvenim zbivanjima, demokratiji, kulturi, slobodi, nikako nisu lična stvar pojedinca, već društveni problem, te ga je tako neophodno rješavati i odnositi se prema njemu”, ističe Vejnović.

Dodaje da je generalno gledano nezaposlenost opštedruštveni problem, za koji je odgovorna globalizacija, tranzicija, deindustrijalizacija i promjena profesionalne strukture...

“Za razumijevanje ovog problema i posljedica koje on donosi sa sobom neophodno je razumijevanje ekonomskog procesa, tržišta rada, a onda i psihološkog stanja pojedinca, kao i drugih individualnih karakteristika koje prate ovu oblast. S obzirom da su nezaposlenost i osnovna egzistencija usko povezani, zadatak države mora biti hitno rješavanje ovog pitanja i bar smanjenje stope nezaposleni. Stoga nadležni moraju osmisliti i pokrenuti projekte zapošljavanja”, napominju iz Evropskog defendologija centra.
Podsjetimo da je prema posljednjim podacima prosječna neto plata u Republici Srpskoj od 818 KM u maju sa svega 45,36 posto mogla da "pokrije" troškove potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu koja je iznosila 1.803 KM.
 
U Savezu sindikata RS su izračunali i da zarade radnika u nekim oblastima nisu bile dovoljne ni za kupovinu manje od polovine proizvoda iz potrošačke korpe. Naime, prosječne majske neto plate radnika u građevinarstvu bile su 520 KM, zaposlenih u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije 544, u turizmu i ugostiteljstvu 562, u prerađivačkoj industriji 607  i u trgovini 617 KM.

Stoga su prosječne zarade u ovim djelatnostima pokrivale troškove sindikalne potrošačke korpe sa svega 28,84 do 34,22 posto. Potrošačke cijene u maju u RS, u odnosu na april manje su za 0,1 posto, a najviše novca u prošlom mjesecu domaćinstva u RS-u su trebale da izdvoje za nabavku prehrane 688,20 KM ili čak 38,16 posto vrijednosti sindikalne potrošačke korpe.

Troškovi stanovanja i usluga u maju su iznosili 522,25 KM, tekuće održavanje domaćinstva 102,40,  nabavka odjeće i obuće 136, higijena i njega zdravlja 78,40, prijevoz 194,45 i troškovi za obrazovanje i kulturu 81,45 KM.

Najveće prosječne neto plate isplaćene su u RS u finansijskim organizacijama, 1.276 KM i veće su za 0,7 posto u odnosu na april, a najniže u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 497, što je smanjenje za 1,4 posto u odnosu na aprilske zarade.

Da je život kod nas sve teži potvrđuje i činjenica da je na tržištu u RS u maju došlo do rasta cijena gotovo svih vrsta mesa.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, kilogram junetine sa kostima u maju je, u odnosu na mjesec ranije, poskupio za šest feninga.

“Za kilogram ovog mesa u maju je trebalo izdvojiti 9,75 maraka. Poskupjela je i teletina bez kostiju za 26 feninga, pa je u maju za kilogram ovog mesa trebalo izdvojiti 18,71 marku. Kilogram svježe piletine poskupio je sa 5,42 KM na 5,60 maraka, te svježe pastrmke sa 9,30 KM na 9,54 marke”, podaci su Zavoda.

U maju u odnosu na mjesec ranije jedino nije poskupjela svinjetina, odnosno primjetan je blagi pad cijena ovog mesa, jer su potrošači za kilogram svinjetine bez kostiju, umjesto 9,96 maraka u aprilu i maju, trebalo da izdvoje 9,91 marku.

Izvor: Buka

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

xxl

15.07.2014 08:45

Hiperinflacija diploma na hiperdestrukciju privrednih kapaciteta!Rezultat intelektualni prolaterijat.

ODGOVORITE
Name

x file

15.07.2014 09:51

Sta se cudite. Dopustili ste da svaka susa otvori privatni fakultet gdje nema ponavljanja godine i svi zavrsavaju jer logicno zato i placaju...vremenom ce ti traziti za bezvezan posao i da si doktor nauka. Niko nece u zanate, a to se sad trazi npr. u Njemackoj koja je svjetlosne godine udaljena od BiH.

ODGOVORITE
Name

cuni

15.07.2014 11:19

Ja sam 7 radnika otpustio . Kad može moja firma da se blokira za par hiljada km što me može zdravstvo , željeznica i mnoge druge za stozine miliona.

ODGOVORITE