Armija BiH kršila međunarodno ratno pravo

Milorad Šehovac, svjedok odbrane generala Ratka Mladića u Hagu, izjavio je danas da je Armija BiH u Sarajevu kršila međunarodno ratno pravo, jer je svoje vojne položaje locirala u civilne objekte.

Republika Srpska 14.07.2014 | 19:58
Armija BiH kršila međunarodno ratno pravo

Šehovac, koji je tokom proteklog rata bio komandant Druge sarajevske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/, tvrdi da su muslimanske snage imale položaje u civilnim objektima i iz njih otvarale vatru, te da u sarajevskim naseljima Hrasnica i Dobrinja tokom rata "nije bila nijedna isključivo civilna zona".

"Onaj ko planira i izvodi dejstva u naseljenom mjestu dužan je da ukloni civile iz zone borbenih dejstava. Postojanje civila u toj zoni protivno je međunarodnom pravu. Muslimanska 104. brigada Armije BiH je to kršila u Sarajevu", istakao je Šehovac.

On je naglasio da su se Srbi na položajima oko Sarajeva isključivo branili, a da su njihovi jedini "ratni ciljevi" bili blokada Prvog korpusa Armije BiH, te odbrana teritorije i civila.

"Nama povlačenja nije bilo. Mi smo provodili odsudnu odbranu. Svako naše povlačenje imalo bi dalekosežne posljedice, i po teritoriju i po vojsku Republike Srpske", naglasio je svjedok.

On je negirao navode tužilaštva da su srpski snajperisti gađali civile u Sarajevu.

"Moja jedinica je imala 25 snajperista, ali su svi bili na frontu van Sarajeva i gađali neprijateljske vojnike i starješine. Mislim da sam svoje snajperiste dobro iskoristio i u skladu s međunarodnim pravom", naglasio je svjedok.

Pukovnik Šehovac će sutra u Haškom tribunalu, na suđenju komandantu Glavnog štaba VRS Ratku Mladiću, odgovarati na pitanja tužilaca.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar