Šta da jedete dok putujete svijetom?

Na putovanjima uvek osećate pritisak da što je moguće više iskoristite te dane za “upijanje” što je moguće više novih iskustava.

Putovanja 14.07.2014 | 14:31
Šta da jedete dok putujete svijetom?

Važan činilac utiska koji ćete poneti o zemlji domaćinu je – hrana.Predstavljamo vam neke specijalitete koje treba da probate na destinacijama koje posećujete.

Berlin - Ako ste veliki ljubitelj mesa, možda ćete pomisliti da treba da navalite na nemačke šnicle. Međutim, pravi specijalitet ove zemlje je “švajnbraten” (Schweinebraten), vrsta prasećeg pečenja sa knedlama koje se jede uz veliku kriglu piva.Jedan od restorana koji služi odličan švajnbraten je Clärchens Ballhaus, mesto “starog kova”.

Ako, pak, želite da probate “brzu hranu”, ne tražite dalje od uličnih kebaba. Ove fantastične zalogaje prave uglavnom Turci, kojih u Nemačkoj ima mnogo.

Istanbul - Haos boja, prizora i zvukova u Istanbulu odlično se slaže sa eksplozijama ukusa koje nosi turska hrana.Budući da je Turska imala veliki uticaj na kuhinju Srbije, teško je oceniti koje jelo je najreprezentativnije.

Obavezno probajte turske ratluke, koji gotovo da nemaju sličnosti s onima koje možete probati u Srbiji i mogu se naći u mnogo različitih egzotičnih ukusa. Sve varijante kebaba, a ima ih veoma mnogo, su izvrsne i zaslužuju pažljivo isprobavanje.Na posletku, popijte i tursku kafu, čisto da ocenite da li je bolja od domaće.

Sijetl - Sijetl je postao gastronomska Meka SAD. Prepoznatljive za ovaj grad su vrlo neobične krofne, a najneobičnije su svakako one sa slaninom i javorovim sirupom.Najbolje možete naći u kafeteriji The Daily Dozen u Pajk ulici, ali bi vam bolje bilo da poranite, jer se brzo razgrabe.

Dubai - Dubai postaje sve primamljivija gastronomska destinacija, zahvaljujući mnoštvu različitih kuhinja koje se tu mogu pronaći. Obavezno treba probati libanske, arapske i iranske specijalitete, a u samom vrhu je Ghuzi, jelo od jagnjetine i pirinča servirano sa humusom i povrćem.

Amsterdam - Sveži proizvodi u Holandiji, a naročito u Amsterdamu, osiguravaju vam dobar zalogaj. Pačetina je ovde zaista spektakularna i morate je probati u kombinaciji sa svežim salatama.

Tokio - Nije dovoljno boraviti u Tokiju da bi ste “zagrabili” sve predivne elemente raznolike japanske kuhinje.Ako stignete, prvo idite brzim vozom do Jokohame, gde se služi sveži sašimi doručak od upravo ulovljenih plodova mora.Tokio je postao pomalo amerikanizovan, pa bi trebalo da preskočite suši, ukoliko želite da isprobate prave specijalitete. Bolji izbor je ramen, a En in Hachioji služi verovatno najbolji.

Hanoj - Najbolji obrok koji možete dobiti u Vijetnamu je Pho (izgovara se “fu”). To je bistra supa sa mirisnim začinima i testeninom, koja se služi uz pikantne svinjske ćuftice Bun Cha.Iako fu možete naći na svakom ćošku, naročito dobar je onaj u Pho 10 koji se nalazi na uglu Chan Cam ulice.

Komentari / 0

Ostavite komentar