SAD podržavaju reforme i nastavak dijaloga

Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland izjavila je danas da SAD podržavaju ambiciozni plan reformi Vlade Srbije i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Srbija 13.07.2014 | 18:07
SAD podržavaju reforme i nastavak dijaloga

"SAD imaju interes za punu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine", rekla je Nulandova na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Dačić se založio za dalje razvijanje i unapređenje odnosa između Srbije i SAD, podsećajući da su odnosi sa Vašingtonom jedan od prioriteta spoljne politike Srbije.

On je ocenio da je i za Vašington važno, ukoliko želi mir i stabilnost u regionu, da pronađe zajednički interes sa najvećom državom regiona.
"Važno je da postoje odnosi međusobnog poverenja, da nemamo potrebe da izbegavamo teške teme, govorimo neistinu i dajemo lažna obećanja", rekao je Dačić.

Srbija, prema Dačićevim rečima, ima interes da bude faktor mira i stabilnosti u regionu, kao i ozbiljan politički faktor kada sledeće godine bude preuzela predsedavanje OEBS-om.

Nulandova prvi put boravi u Beogradu od kada je stupila na funkciju pomoćnika američkog državnog sekretara zaduženog za Evropu i Evroaziju.

Pre posete Beogradu, Nuland je ranije tokom dana posetila Prištinu, gde je razgovarala s kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom i liderima političkih partija. Posle razgovora sa Jahjagom nije bilo izjava za medije.

Nuland je u prostorijama kosovske skupštine razgovarala s kandidatom za premijera ispred koalicije DSK-ABK i Inicijative za Kosovo Ramušom Haradinajom i liderom DSK Isom Mustafom, a potom se sastala i s liderom DPK Hašimom Tačijem čija je stranka osvojila najviše glasova na vanrednim parlametnarnim izborima 8. juna.

Ni posle ovih razgovora Nuland nije dala izjavu za medije, a Vlada Kosova je saopštila da se razgovaralo o aktuelnoj politickoj situaciji na Kosovu i u regionu, o dijalogu i normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, kao i produubljivanju saradnje kosovske vlade sa vladom SAD.

Tači je, kako je saopšteno rekao rekao da su dijalogom postignuti konkretni rezultati.

Prema Tačijevim rečima, sa Srbijom ima i poteškoća u sprovođenju dogovorenog tokom dijaloga, ali te prepreke će, smatra on, biti prevaziđene uz pomoć SAD i EU i proces normalizacije biti okončan "kao dve suverene i nezavisne države".

Haradinaj i Mustafa su, posle razgovora sa Nuland su istakli da će nastaviti dijalog sa Srbijom i naglasili da će ispuniti sve obaveze koje su dogovorene tokom dijaloga.

Prema rečima Haradinaja, sastanak sa visokom zvaničnicom Amerike ranije je dogovoren i zbog toga nisu bili prisutni Fatmir Limaj i Albin Kurti.

Lokalni mediji javili su da će visoka zvaničnica SAD objasniti sagovornicima stav Vašingtona o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i drugim važnim pitanjima vezanim za aktuelnu situaciju na Kosovu.

Visoka funkcionerka Stejt departmenta posetila je u petak i subotu Hrvatsku, Crnu Goru i Albaniju, a iz Beograda će otputovati za Skoplje, a potom u London i Brisel.

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi ocenio je, komentarišući nedavne posete premijera Aleksandra Vučića Berlinu, Parizu i Moskvi, da je za Srbiju "dobro da premijer kaže ljudima kao što je Nulandova šta mu je na umu, kao što je rekao i predsedniku i premijeru Rusije, kao i kada je bio u Nemačkoj i Francuskoj".

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar