Na smrt prebijali srpske zatvorenike

U nastavku suđenja pred Sudom BiH za zločine nad srpskim civilima u Odžaku i Brodu, svjedok Tužilaštva Mirko Harambašić izjavio je da je nekoliko zatvorenika u školi u Odžaku preminulo od premlaćivanja.

Bosna i Hercegovina 11.07.2014 | 22:47
Na smrt prebijali srpske zatvorenike

Harambašić je rekao da je živio u Novom Gradu /opština Odžak/, a oko 8. maja 1992. godine je, zajedno sa ostalim muškarcima srpske nacionalnosti, zatvoren u školu u Odžaku.

Pošto je ranije bio ranjen, odveden je u bolnicu, a nakon mjesec i 20-ak dana vraćen je u školu, prenosi Birn.

Svjedok je naveo da ga je, po dolasku, ispitivao Ante Golubović, koji ga je i udario, a od drugih zatvorenika je saznao da se ostali stražari zovu Božić, Josip Tolić i Zdeno Nikolić.

"Uslovi su bili loši, nehumani, hrana nikakva, ni za dva zalogaja", posvjedočio je Harambašić.

On je rekao da su u školu jedan dan došli nepoznati vojnici iz Hrvatske i odveli Radu Deronjića, koji je nakon izvjesnog vremena vraćen u salu, gdje je ubrzo preminuo.

Harambašić je izjavio da je vidio kako su Radu Tomanovića vezali za odbojkaški stub u sali i da ga je stražar Ferid Halilović najviše tukao.

On je rekao da je početkom jula prebačen, zajedno sa ostalim zatvorenicima, u Novi Grad na nekoliko dana, gdje su zatvorenike tukli, u čemu se najviše isticao Golubović.

Pojasnio je da su nakon toga zatvorenici prebačeni u Brod, u neko skladište, odakle su vođeni na kopanje rovova na prvim linijama. On je rekao da su neki zatvorenici tada poginuli

Iz skladišta, kako je rekao Harambašić, zatvorenici su prebačeni u školski centar u Brodu, gdje su zadržani do oktobra 1992. godine.

On je ispričao da je čuo priču da je logoraš Mirko Pajić dao cedulju Crvenom krstu.

"Potom su došli Golubović, Tolić, Božić i Ahmetović i napravili špalir u kome su ga tukli. Kasnije su ga izveli i nisu ga više vraćali", rekao je Harambašić i dodao da je kasnije čuo da je Pajić podlegao, ali da nije mogao vidjeti ko mu je sve zadavao udarce u tom krugu.

Harambašić je u zarobljeništvu ostao do kraja decembra 1992. godine.

Tolić je optužen da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća odbrane, od maja do oktobra 1992. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti na području Odžaka i Broda.

Suđenje će biti nastavljeno 18. jula.

Izvor: SRNA

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Žalost

13.07.2014 06:35

Na onom svijetu rogati ovan koji je udario šukastog odgovaraće , šukastog će rogatom vratiti a ljudi će moliti boga da budu kažnjavani ako sto su životinje ali neće moći a sad ti zlikovci nek misle kako će na onaj svijet stati pred boga

ODGOVORITE