Bez stresa na ljetovanju

Godišnji odmor uvek željno iščekujemo, ali smo i svesni koliko stresa nam on može doneti. Pripreme, putovanje, smeštaj – sve su to detalji koji nas mogu strašno iznervirati. Evo kako da se oslobodite tog stresa i stvarno opustite.

Putovanja 11.07.2014 | 22:02
Bez stresa na ljetovanju

Važni podaci i brojevi telefona

Uz sve moderne spravice, danas smo navikli da sve važne brojeve telefona, termin polaska ili ulicu u kojoj se nalazi hotel smestimo u mobilni telefon. Ali ono što je takođe pametno jeste da napravite jedan takav popis na papiru ili ga ostavite na računaru svim članovima porodice, savetuje Džejms E. Porter za portal StressStop. Tako će svi moći da vas kontaktiraju u slučaju bilo kog problema, a vi ćete biti manje opterećeni.

Takođe je dobro da sve eventualne potvrde koje ćete morati da predate tokom putovanja stavite na jedno mesto, tako da vam budu pri ruci. Znate kako je nezgodno kada sa stvarima dođete na recepciju i panično tražite dokumenta i potvrde. Pripremite se unapred i tako smanjite dozu stresa.

Ne preterujte sa stvarima

Bez obzira gde putujete na godišnji odmor, morate smanjiti spisak stvari. Zar su vam zaista potrebne sve te majice ili dodatne haljine? Nakon što pripremite sve stvari još jednom ih pregledajte i sklonite sve nepotrebno. Kada se po vrućinama nađete nasred ulice ili budete teglili kofer po stepenicama, sve ono što ste poneli biće vam višak.

Od mesta do mesta po tri dana

Ukoliko ste odlučili da posetite više mesta tokom godišnjeg odmora, računajte da vam je potrebno minimalno dva, a idealno tri dana da vidite sve znamenitosti. Letnje vrućine prisiliće vas da deo dana odmarate i ne šetate punom parom, stoga vam treba malo više vremena.

Finansije

Pre odlaska proverite stanje na računu jer nikada ne znate da li će vam biti potrebno više novca i šta se sve može dogoditi. Najbolje poznajete svoju finansijsku situaciju i znate koliko gotovine treba da imate sa sobom, ali danas su bankomati dovoljno dostupni da ćete uvek lako podići još novca.

Istražite gde putujete

Bez obzira spremate li se da posetite neki od lokalnih gradova ili idete u inostranstvo, prikupite sve moguće informacije. Budete li unapred znali koje znamenitosti vredi pogledati, gde se nalazi dobra plaža ili koji restoran priprema domaću hranu, ostaje vam više vremena za uživanje. Ako pak putujete u inostranstvo, vrlo je važno da se raspitate o načinima prevoza, valuti i ostalim pravilima.

Dan za putovanje mora biti slobodan

Dan kada putujete morate ostaviti dovoljno vremena za bilo koju vrstu komplikacija. Bez obzira putujete li vlastitim automobilom ili organizovanim prevozom, morate računati da se uvek mogu dogoditi mali preokreti zbog kojih će putovanje trajati duže.

Izvor: Tportal

Komentari / 0

Ostavite komentar