Vlada je odgovorna za dugovanja u zdravstvu

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske u ime 1800 članova ovog strukovnog sindikata javno izražava protivljenje načinu na koji vlast provodi zdravstvene politike u Republici Srpskoj i potpuno netransparentno i rasipnički troši javni novac namjenjen zdravstvenoj zaštiti stanovništva.

Republika Srpska 10.07.2014 | 16:29
Vlada je odgovorna za dugovanja u zdravstvu

 

Ovaj Sindikat javno najavljuje preduzimanje najradikalnijih sindikalnih mjera na aktivnoj zaštiti statusnih, profesionalnih, socijalnih i ekonomskih prava doktora medicine i drugih zdravstvenih radnika, kao i zaštitu prava pacijenta.

Analizirajući dosadašnji odnos Vlade Republike Srpske prema zdravstvenom sistemu u Republici Srpskoj, ovaj Sindikat javno izražava svoje pravo da sumnja da obaveze finansijskog ulaganja u zdravstveni sistem vlastima često služi samo kao povod za vođenje političkih kampanja i ostvarivanje vlastitih interesa koji se najčešće odnose na realizaciju brojnih komercijalnih ugovora o nabavkama roba i usluga koji se provode u sumnjivim i netransparentnim postupcima javnih nabavki u kojima se nezakonito trguje političkim uticajima i nerealno licitiraju astronomski milionski iznosi.

Isto tako se u zdravstvu nezakonito provode brojna i nepotrebna politička zapošljavanja nemedicinskog osoblja. Očigledno je da navedeno ne služi za uspostavljanje efikasnog sistema zdravstvene zaštite građana, nego je u funkciji osvajanje vlasti i sticanja lične imovinske koristi, a u stvarnosti najpogubnije djeluje na održivost zdravstvenog sistema koji je u Republici Srpskoj u kolapsu.

U vezi sa navedenim članove ovog strukovnog sindikata naročito su uznemirili poslednji podaci koje je dostavila Poreska uprava o dugovanjima javnih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, koji sa danom 31.05.2014.godine za poreze i obavezne doprinose na isplaćene plate duguju iznos od čak 98,880.609,17 konvertibilnih maraka.

Osim toga više od 70 miliona konvertibilnih maraka duguju KC Banjaluka i bolnice u RS kojima je osnivač i poslodavac sa punim ovlaštenjima upravo Vlada Republike Srpske, što jasno ukazuje da je u zdravstvu stanje katastrofalno i da ova Vlada treba da snosi punu odgovornost za nastala dugovanja, jer nije obezbjedila potrebne mjere za zakonito, fer i transparentno finansijsko poslovanje javnog bolničkog sektora kojem je ona osnivač.

Jasan dokaz nezakonitog, nestručnog i netransparentnog rada i pogrešnih politika u zdravstvu naročito predstavlja zadnji zaključak Vlade Republike Srpske sa 13. posebne sjednice od 20.06.2014.godine, koji se odnosi na odlaganje obaveza za naplate navedenih dugovanja za doprinose, a koji je potpuno suprotan ranijem zaključku Vlade Republike Srpske iz oktobra 2013.godine, kojim su bili jasno utvrđeni postupak i rokovi naplate ovih dugovanja.

Novim zaključkom, Vlada je ponovo odustala od mjera za sprovođenje preuzetih obaveza i sada samo “preporučuje da Poreska uprava ne pokreće mjere prinudne naplate prema javnim zdravstvenim ustanovama koje imaju neizmirene dugove”.

Ovaj Sindikat smatra da je zaključak Vlade nezakonit i da je njegovim donošenjem Vlada Republike Srpske prekršila odredbe Zakona o Vladi Republike Srpske. Svima je potpuno jasna činjenica da se ovakav zaključak ne može sprovesti i da je on kao takav ništavan.

Najvažnije je da on ne može biti nikakva garanacija doktorima medicine i drugim zdravstvenim radnicima da će javne zdravstvene ustanove konačno izvršiti dugogodišnje obaveze uplate neizmirenih dugovanja za doprinose i da se može očekivati da će višegodišnji radni staž mnogih zdravstvenih radnika faktički ostati izvan evidencija javnih fondova, kao najbrojniji primjer najprimitivnijeg i zakonom zabranjenog “rada na crno”.

Stoga Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske javno najavljuje da zajedno sa svojim partnerima, neće dopustiti vlastima da se provede ovakav scenario i pokušati će spriječiti Vladu Republike Srpske da ostvari svoje namjere i ostane nekažnjeni poslodavac najbrojnijih slučajeva “rada na crno” u Republici Srpskoj.

Zbog navedenog stanja u zdravstvu, a osnovu odluka koje je donio Glavni odbor ovog sindikata, Strukovni sindikat doktora medicine preduzeće sve potrebne mjere da se na jasan način obezbjede i osiguraju sva stečena socijalna i ekonomska prava doktora medicine u javnim zdravstvenim ustanovama, a što uključuje i najširu primjenu svih, pa i najradikalnijih mjera sindikalne borbe.

Prije preduzimanja navedenih mjera Strukovni sindikat doktora medicine ovim putem ponovo javno zahtjeva od Vlade Republike Srpske da:

1. Odmah poništi Zaključak broj 04/1-012-2-1240/14 od 20.06.2014.godine,
2. Bez odlaganja obezbjedi potrebna finansijska sredstva ili donese potrebne odluke o
obezbjeđenju odgovarajućih garancija, kao instrumenta plaćanja za izmirenje svih
dugovanja prema javnim fondovima, a za neuplaćene obavezne doprinose javnih
zdravstvenih ustanova, kojima je osnivač Vlada RS i koji moraju biti izmireni najkasnije do kraja mandata ove vlade, odnosno do 31.10.2014.godine.

Ukoliko Vlada Republike Srpske odbije provesti navedene legalne i legitimne zahtjeve, Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske će o svim daljim mjerama sindikalne borbe koje planira preduzeti, pravovremeno obavještavati javnost u Republici Srpskoj.

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

dr

10.07.2014 13:06

Dokle vise? Ko ce lijeciti ovaj narod. Ministar nema vremena od silne izgradnje i/ili ugradnje. Bazen tamo, bolnica ovamo, nadje se i u ponekoj ambulanti.

ODGOVORITE
Name

dnk

10.07.2014 13:35

Narod umire od najtezih oboljenja a oni obecavaju nove bolnice i ambulante.za koga,nestace i ovo sto nas ima!?bando dodikova!

ODGOVORITE
Name

justice

10.07.2014 13:43

Penzioneri i radnici su krivi za stanje u drzavi. Predsjednice, svima otkaz, niko nek ne radi. Oni ce nama da se zaposljavaju i da im se redovno skidaju doprinosi i osiguranja i da dobijaju penzije, dok posteni velikani sa punim pravom ne placaju poreze. E nece da moze. Vladaj dozivotno!!!

ODGOVORITE
Name

Тегелтија 2

10.07.2014 13:44

Захтјев народа Сипи. Улазите у здравство Републике Српске,чешљајте јавне набавке,вадите из њих оне који су се уградили,трпајте их у затвор.Нека будем гладан годину дана али нека лопов буде у затвору. У здравству РС је највећи криминал на Балкану,милиони марака су покрадени,јад и биједа од лијечења,богаташи директори и министри,пола запослених нема овјерену књижицу,стаж фали докторима и сестрама годинама.

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

10.07.2014 13:54

OVI DOKTORI SE NE SALE... NAPRIJED NA CELO KOLONE... DOKTORI, PA RADE NA CRNO, E MOJ MILE, MILE STA URADI

ODGOVORITE
Name

Igor

10.07.2014 14:15

Kakva smijurija! Ovi sindikalci su mi najjaci! Daju rok odlazecoj Vladi da sprovede ovu odluku do 30.10.2014. godine. Kao da ce njih biti briga za ovaj rok kada do tada svakako kao tehnicka Vlada ne smiju donositi nove odluke i zakonska rjesenja osima ako nisu po hitnom postupku. A bas bih volio da vidim koje ce to oblike sindikalne borbe poduzeti. Sve u svemu, kao i svi ostali koji su bukadzije, nista necete uraditi i sve ce ostati samo na rijecima, dopisima, saopstenjima, i sl.

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

10.07.2014 14:40

OPASNI OVI DOKTORI... RADE NA CRNO JADNI LJUDI

ODGOVORITE
Name

petar

10.07.2014 16:31

Zdravstvo je puklo. Dug zdravstva je preko milijardu maraka !!! Jadan je narod sa ovakvom vlasti..

ODGOVORITE