Zloupotreba pri zbrinjavanju boraca

Brčanska policija pretresla je danas dvije prostorije u zgradi Vlade Brčkog, te prostorije Udruženja veterana RS koje djeluje u distriktu, a zbog sumnje da je došlo do zloupotrebe u korištenju stambenih donacija namijenjenih zbrinjavanju porodica poginulih boraca.

Bosna i Hercegovina 09.07.2014 | 20:33
Zloupotreba pri zbrinjavanju boraca

Prema nezvaničnim informacijama, pretreseno je Vladino Odjeljenje za zdravstvene i ostale usluge, među kojima je i Služba boračko-invalidske zaštite.

Pretresi su obavljeni u prostorijama koje koristi Udruženje veterana RS Boračke organizacije RS (BORS). Prostorije su smještene preko puta brčanske vlade.

Pozvali smo Panteliju Ćurguza, predsjednika BORS, da nam prokomentariše cijeli slučaj, ali on nam je samo kratko kazao da se radi o Boračkoj organizaciji Brčko distrikta.

"Nezavisne" saznaju da su pretresi obavljeni zbog sumnje da je došlo do zloupotrebe u korištenju stambenih donacija namijenjenih boračkoj populaciji.

Naime, sumnja se da je 2010. godine tokom dodjele stanova članovima ove populacije došlo do zloupotrebe pri pravljenju spiskova. Takođe, zloupotrebe je bilo i u dodjeli sredstava u vrijednosti od 100.000 KM porodicama poginulih boraca.

Halid Emkić, portparol brčanske policije, kazao je da je policija pretresla četiri lokacije i izuzela određenu dokumentaciju.

Kako kaže, pretresi su vršeni po naredbi Osnovnog suda Brčko, a sve pod nadzorom Tužilaštva ovog distrikta.

Samir Beganović, sekretar Tužilaštva Brčko distrikta, rekao je da su pretresi izvršeni zbog osnova sumnje da je bilo mogućih nezakonitosti u postupku izbora korisnika za dodjelu novčanih sredstava za stambenu izgradnju.

"Cilj pretresa je pronalaženje materijalne dokumentacije koja je korištena pri ovom izboru, a koja se na drugi način nije mogla pribaviti s obzirom na to da, i pored službenih zahtjeva organa gonjenja, niti jedna nadležna ustanova, služba ili organizacija koja bi po zakonu trebalo da je ima istu nije ustupila", naveo je Beganović.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 0

Ostavite komentar