Prodavali bajat jogurt, sokove, keks

Iako trgovci sami iz prometa povlače bajatu hranu, jer na osnovu uredne dokumentacije o otpisu mogu vratiti dio plaćenog poreza, slučajno ili namjerno im dio prehrambenih artikala isteklog roka ne zapadne za oko, pa ostane na rafama, mada to ne bi smjelo da se dogodi.

Republika Srpska 09.07.2014 | 09:55
Prodavali bajat jogurt, sokove, keks

Iskustva inspektora iz RS pokazuju da je riječ o širokoj lepezi unajmanju ruku sporne hrane i napitaka, koje su zatekli u prodaji uprkos činjenici da im je istekao rok.

"Najčešće je riječ o proizvodima koji po svojoj prirodi imaju kraći rok upotrebe, kao što su mliječni proizvodi, poput vrhnja za kuvanje, margarina, pavlake, jogurta. Tu su još i osvježavajuća pića i sokovi, zatim  konditorski proizvodi, poput keksa, biskvita, marmelade, grickalica, pudinga, kao i razni začini", naglašava Dušanka Makivić, viši stručni saradnik za odnose s javnošću Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Republička inspekcija za hranu je u prvom polugodištu ove godine u unutrašnjem prometu izvršila oko 480  kontrola, od čega su u 186 slučajeva utvrđeni propusti.

Između ostalog, kako kaže Makivićeva, propusti su se najčešće odnosili na nadzor nad zaposlenima, u smislu (ne)redovnih sanitarnih pregleda i pohađanja dodatnih edukacija o higijeni hrane. Takođe, dodaje ona, bilo je i propusta u održavanju higijene u objektima koji se bave proizvodnjom i prometom hrane.

Nekoliko stotina kilograma bajate hrane, za šest mjeseci ove godine, iz prometa je povukla Republička inspekcija, a određenu količinu su oduzeli i opštinski inspektori.

"Po nalogu Inspekcije iz prometa je povučeno 376 kilograma hrane koja je bila neprikladna za upotrebu, zbog isteklog roka upotrebe i promjene senzornih svojstava hrane. Riječ je o pojedinačnim slučajevima u kojima je zatečeno po svega nekoliko pakovanja hrane neprikladne za ljudsku upotrebu, pošto velike količine hrane proteklog roka upotrebe sami trgovci povlače iz prometa, jer na osnovu uredne dokumentacije o otpisu mogu vratiti dio plaćenog poreza", precizira Makivićeva.

Borci za prava kupaca naglašavaju da bi ste, već u trgovinama, trebalo da pazite na deklaraciju i rok trajanja artikala koji planirate staviti u korpu, pogotovo kada je riječ o mliječnim i proizvodima od mesa.
"Po zakonu, čak i roba kojoj uskoro ističe rok mora da bude izdvojena", navodi Dragovan Petrović, sekretar

Pokreta potrošača RS, te dodaje da se može desiti da hrani nije istekao rok, ali da je tokom transporta došlo do kvaranja, pošto nisu ispoštovane sve procedure.

Prema njegovim riječima, trgovci robu, kojoj bi uskoro trebalo da istekne rok, stavljaju naprijed, nadohvat ruke, a onu koja je kasnije nabavljana postavljaju iza.

"Potrošači moraju sami sebe najviše da zaštite. Inspekcija ne može da pregleda svaki proizvod", naglašava Petrović.

Ovim pravilom nije bila vođena Banjalučanka Milica S., koja je nedavno za potrebe svog domaćinstva kupila paket od deset litara mlijeka, a tek kada je došla kući, shvatila je da će dobar dio tog napitka morati da prospe.

"Rok mlijeku trebalo je da istekne za dva dana i mi to sve nismo mogli da potrošimo u tom periodu. Sama sam kriva što nisam pazila. Od tada, po principu, 'ko se o mlijeko opeče, taj i u jogurt duva', sve artikle dobro pregledam prije nego što ih odnesem na kasu. Nemam para za bacanje", ističe ona.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

brazil-brazil

09.07.2014 10:43

To rade 80% trgovina, a posebno one seoske male radnje gde niko od inspekcije ne dolazi, a i kada dodju za 100km napisu ono sto vlasnik radnje kaze:-)

ODGOVORITE