NATO se pripreme za rat na internetu

NATO se priprema za rat na Internetu i uskoro se može očekivati uspostavljanje strategije i pravila ratovanja na toj globalnoj mreži - navode iz ove alijanse.

Svijet 08.07.2014 | 15:05
NATO se pripreme za rat na internetu

U toku su intenzivne konsultacije ministara odbrane članica Natoa, kako bi pravila takvog ratovanja bila usklađena sa međunarodnim konvencijama.

Ako nacrt takvog pravilnika bude gotov do septembra, po prvi put će postojati vojni savez sa definisanim pravilima ratovanja u "digitalnom dobu“.

Zakoni o oružanim sukobima uređuju pravila o tome kada i kako može doći do rata i koji zakoni u ratnim sukobima vrijede.

Defnisano je ko su akteri rata i kako se, u skladu sa međunarodnim konvencijama, treba ponašati prema ratnim ratnim zarobljenicima.

Ako se zakoni i konvencije usklade sa mogućnošću vođenja rata preko Interneta, države će moći da računaju na veću bezbjednost u odbrani od sajber napada - ističu stručnjaci.

Danas se vojne operacije sve češće izvode digitalno, ali, većina zemalja i njihovi lideri do sada o tome nisu mnogo razmišljali.

Ipak, i pored činjenice da neki cilj možda nije fizički uništen, posljedice sajber napada za civile mogu biti katastrofalne.

Takvi napadi mogu da dovedu do ugrožavanja života - bilo da je riječ o kontroli brana, hemijskih ili nuklearnih postrojenja i svega što se može naći na meti napada.

Čak i ciljani napad, koji bi trebalo da neutrališe vojne potencijale neprijatelja, može dovesti do velikog broja civilnih žrtava.

U jednom takvom scenariju moglo bi doći do potpunog kolapsa u civilnom avio saobraćaju u slučaju isključivanja radarskog sistema - pod izgovorom da je riječ o "suprotstavljanju neprijatelju".

Dvadeset vojnih i pravnih stručnjaka pozabavilo se ovim problemom u proteklih nekoliko mjeseci i uz podršku NATO-a izradilo tzv. "Italijanski priručnik“.

Jedan od zaključaka odnosi se na neophodnost primjene Međunarodnog humanitarnog prava i u digitalnom svijetu.

Jer, ratovanje tenkovima, avionima ili kompjuterima ne mijenja suštinu problema. Civili moraju biti maksimalno zaštićeni u svakom slučaju - navodi Dojče vele.

Izvor: Srna

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

09.07.2014 22:57

Ovi definitivno nisu normalni

ODGOVORITE