Marš mira predvodi Naser Orić

Učesnici Marša mira krenuli iz Nezuka ka Srebrenici, kao znak sećanja na proboj srebreničkih Bošnjaka iz obruča Vojske RS u julu 1995. godine.

Region 08.07.2014 | 14:29
Marš mira predvodi Naser Orić

Njima će se pridružiti i učesnici dva biciklistička maratona od kojih je jedan krenuo iz Beograda, javljaju regionalni mediji.

Kako je objavio sajt Kliks, kolonu je u Nezuku predvodio ratni komandant Naser Orić, a s njim je bio i novi ambasador Turske u BiH Džihad Erginaj.

"Molim vas da se pridržavate kodeksa ponašanja. Zemlja kojom ćete prolaziti je sveta, svaki centimetar ovog puta je natopljen krvlju. Molim vas da poštujete prolivenu krv", rekao je Naser Orić.

Preživeli iz proboja 1995. godine obučeni su i narandžaste majice sa natpisom: "Preživeli smo".

"Moramo odati priznanje opštini Sapna koja je pravi domaćin. Kada je pre deset godina rodjena ideja o Maršu mira ka Srebrenici, iz Nezuka su te godine krenuli oni koji su preživeli Marš smrti. Danas imamo jednu planetarnu aktivnost, a pre svega morate shvatiti simboliku ovog Marša mira... Poruka ovog marša je mir. Nikakav revolt, nikakva osveta, nikakva politika", rekao je Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebenica učesnicima marša.

Predvidjeno je da se dnevno prelazi do 30 kilometara, a organizator je obezbedio cisterne s vodom, dok će stanovništvo u mestima prenoćišta obezbediti tople napitke i hranu.

Iz Nezuka su krenuli učesnici iz svih krajeva BiH, nekoliko stranih zemalja, a medju ucesnicima je i jedan gradjanin Srbije, dodaje Kliks.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa (RFE), počeo je i biciklistički maraton Beograd-Srebrenica, koji se organizuje prvi put pod motom "Nikada ne zaboravimo genocid u Srebrenici", a prema Potočarima gde će odati poštu žrtvama srebreničkog genocida krenuli su i biciklisti iz Bihaća.

Učesnici ta dva biciklistička maratona pridružiće se učesnicima Marša mira 2014.

RFE dodaje da je pre nekoliko dana, iz Velenja u Sloveniji, krenulo je dvadesetak biciklista prema Srebrenici u znak pijeteta prema žrtvama genocida u Srebrenici.

Istovremeno, sve više stranih delegacija stiže u Srebrenicu i u Potočare gde će u petak, 11. jula, biti obeležena 19. godišnjica genocida u Srebrenici kada su snage VRS ubile oko 8.000 muslimanskih muškaraca nakon što su zauzele grad.

U Memorijalnom centru Potočari biće održana komemoracija i sahranjeni posmrtni ostaci 174 žrtve identifikovane u poslednjih godinu dana. U BiH je proglašen Dan žalosti.

Izvor: Beta

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

tuzlanka

08.07.2014 12:35

U Tuzli sam bila i radila u jednom restoranu kada je Oric dosao sa aktovkom punom para u restoran i otvorio je kao knjigu. Lopov kriminalac dozivotnu robiju zasluzuje.

ODGOVORITE
Name

ed

08.07.2014 13:26

Ima veceg i goreg kriminala pa niko nista! Ako treba koga stiti onda su to heroji koji su spasili zivote! A svako za svoje treba da odgovara i to stoji!

ODGOVORITE
Name

Grgur

08.07.2014 14:00

Kakav mars mira a na celu ratni zlocinac. Republika Srpska mora poceti da sahranjuje svoje u Bratuncu i to svake godine i da napravi memorijalni centar. Jedino ispravno nema druge. Zasto bih ja postovao njihove zrtve kad oni ne postuju moje, niti procesuiraju ratne zlocince, niti priznaju druge zrtve.

ODGOVORITE
Name

Ssss

08.07.2014 14:24

Kako li je porodicama srpskih žrtava gledati Orića kako maršira na čelu kolone po Srpskoj Republici! Sramno, tu se dokazuje dostojanstvo naših političara. Sram vas sve bilo.

ODGOVORITE
Name

kojo

08.07.2014 14:51

Ma svakome po zaslugama, jer dokle da se stite obicni kriminalci, a to je samo zato sto ovdasnji politicari imaju mnogo ratnog korjenja i boje se sta ce biti ako se otkrije njihova prava uloga u ratu!

ODGOVORITE
Name

Sejfo

08.07.2014 15:15

Ja sam svojim očima vidio kada je padala Srebrenica u kasarnu u naselju Solina sletio je helikopter u kojem su se nalazili Naser Orić i njegovi tjelohranitelji. Zato ga organski ne mogu smisliti. Obični mafijaš i nula od heroja.

ODGOVORITE
Name

Micko

08.07.2014 15:36

Ma kakvi smo mi Srbi za koju godinu i mi ćemo u taj marš. Ko nas vodi sve ćemo zaboraviti. Nasi komandanti po Beogradu se kriju a njihovi zločinci predvode marš, koji apsurd. Neka Evropo i tebi će mecka da zaigra pred vratima, samo ih podržavajte i sa zločincima setajte. Setace vama Naser i po Briselu, homoseksualna Evropo.

ODGOVORITE
Name

re sejfo

08.07.2014 16:17

Sejfo jarane sta si ti trazio u Solini. Vidi se da ni ti nisi mrdno iz Tuzle, junacino.

ODGOVORITE
Name

fikret

08.07.2014 16:52

Stradao je narod niko ne pobija to a i mi koji smo ostali stalne price o Srebrenici ubijaju i ove koji su ostali. Politika jos ubija malo nas koji to vidimo.

ODGOVORITE
Name

nnn

09.07.2014 06:11

Sejfo u pravu si kriminalac je sto je pokupio pare i pobjegao. Svojim ocima nisam vjerovao kad sam vidjeo pare(kineski restorsn Tuzla).

ODGOVORITE