Amfilohije na Petrovdan vjenčava Novaka i Jelenu

Novak Đoković i Jelena Ristić venčaće se u manastiru Praskvica, iznad Miločera, najstarijem i najslavnijem hramu Paštrovića, za koji je vezan najveći deo burne prošlosti ovoga plemena, koje se proteže od Buljarice do Bečića!

Srbija 08.07.2014 | 07:28
Amfilohije na Petrovdan vjenčava Novaka i Jelenu

Venčanje Novaka i Jelene obaviće, kako nezvanično, ali iz pouzdanih izvora saznaju "Novosti", mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije Radović.

Prema našem izvoru, biće to u crkvi Svetog Nikole, koja je krajem prošle godine obeležila jubilej - 600 godina od kako je sagradio Balša Treći. Manastir, koji čuva ogromno kulturno-istorijsko blago (kao krst cara Dušana, koji je ovde prenet iz Visokih Dečana), znatno je stariji - temelji prvobitnog hrama datiraju još iz 1050. godine, četiri godine pre podele hrišćanstva.

U sastavu manastira Praskvica su i četiri crkve na Svetom Stefanu, od kojih je najstarija ona posvećena Aleksandru Nevskom, koja je pola veka bila zazidana ispod jedne od terasa hotela, a otkrivena i potom i obnovljena prilikom restauracije hotela.

U Svetom Stefanu i Miločeru, meštani i gosti, mahom iz Srbije, nisu u nedelju uveče krili oduševljenje nakon što je Novak, posle divovske borbe u finalu sa Rodžerom Federerom, podigao veliki pehar Vimbldona. Veliku pobedu na nezvaničnom prvenstvu sveta poklonio je verenici Jeleni Ristić, s kojom će stati pred oltar na Kraljičinoj plaži, u neposrednoj blizini grad-hotela Sveti Stefan.

Venčanje je zakazano za 10. jul, dok će crkvena ceremonija biti obavljena dva dana kasnije, 12. jula na Petrovdan, po završetku posta, i to u najužem krugu ljudi.

Paštrovići, koji odavno svim srcem navijaju za najboljeg srpskog a od ponedeljka ponovo i najboljeg svetskog tenisera, presrećni su što će veliki as svoje sudbonosno "da" izreći u njihovom vekovima prestonom gradiću, koji je simbol ne samo crnogorskog turizma.

- Je li moglo što lepše da se desi, nego da Nole kao svadbeni poklon donese krunu Vimbldona, koju po drugi put osvaja i nađe se na prvom mestu svetske liste najboljih tenisera, pred samu svadbu - pita se Jovan Paka Kentera, koji se i sam bavio tenisom uz peskovite plaže "sveca". - Ovo su veliki dani za njega, ali i za nas. Pomalo zaboravljeni Sveti Stefan, ponovo je u žiži svetske javnosti. Biće, ovo, nadam se početak novog života "sveca", kojega su decenijama, sve do izdavanja u zakup, posećivali slavni i bogati iz celog sveta. Novak Đoković je, nema sumnje, naš najdraži gost.

Oduševljen je i dr Miroslav Luketić, istaknuti naučni radnik iz Paštrovića:

- Dolazi najveći sportista Srbije ovoga vremena, njen najbolji ambasador u svetu. Stiže ovde da se venča sa izabranicom svoga srca. Nama je čast, a istovremeno i prilika da "svetac" opet bude ono što je bio - mesto za odmor, venčanja, susrete najvećih i najpoznatijih.

Nema sumnje da će narednih dana u najpoznatijem crnogorskom letovalištu biti sve više gostiju. Baš kao i onih koji veruju da će možda videti srećni par ili bar na trenutak osetiti deo svadbene atmosfere. Za ovu priliku, svih 50 apartmana u jedinstvenom gradu-hotelu, zakupio je najbolji teniser planete.

JAHTOM IZ TIVTA

I gosti privatnih kuća oko Svetog Stefana, se raduju. Posebno oni iz Srbije. - Nećemo, verovatno, videti mladence i svatove koji će stići, kako čujemo, jahtom iz Tivta, ali bićemo uz Noleta i Jelenu. Svadba je intimna stvar, razumemo sve, i srećni smo što će bar sve to biti blizu nas koji se odmaramo ovde još ove nedelje - kaže Nikola Joković iz Beograda, koji se odmara u jednoj lepoj kući naspram "sveca".

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

analjubljana

08.07.2014 08:18

Jelena je to zaslužila, a Nole također!!!

ODGOVORITE
Name

exsa

08.07.2014 08:36

Sad moze da pozove sve za koje je sakupljao pomoc. Inace Republika Srpska treba da osnuje klubove kao sto su Crvena zvezda RS, Partizan rs, i sve tako ti veliki klubovi da postoje i u RS. Jer Srbi iz RS su najvise ulozili u te klubove a u Srbiji ih tretiraju samo kao da su njihovi.

ODGOVORITE