Mora biti obezbijeđena tačnost podataka

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da se ništa neće promijeniti kada je riječ o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Srpske, ističući da u pravnoj državi mora biti obezbijeđena tačnost podataka.

Republika Srpska 07.07.2014 | 19:42
Mora biti obezbijeđena tačnost podataka

"Ništa se neće promijeniti. Nije bitno kakva će biti forma. U državi koja je pravna mora se obezbijediti tačnost podataka", rekla je Cvijanovićeva.

Komentarišući činjenicu da je Ustavni suda BiH ukinuo odluku Vlade Srpske o provjeri podataka prilikom prijave prebivališta, Cvijanovićeva je rekla da ne razumije zašto je sud odlučio da na taj način postupa, ali i da to nije prvi put.

Ona je istakla da će to pitanje biti regulisano i da Vlada nije uzurpirala ničija prava i nadležnosti, već je samo precizirala određene elemente koji su trebali da posluže boljem provođenju zakona, ne opterećujući se činjenicom da novi zakon o toj materiji nije donesen.

Cvijanovićeva je pojasnila da je Vlada Srpske u svojoj odluci samo na osnovu postojećeg zakona precizirala određene stvari, te dodala da ne vidi da se time uskraćuju prava bilo kog građanina, čovjeka, etničke zajednice.

"Kada neko lice prijavljuje svoj boravak, svoje prebivalište, mora da podnese tačne podatke, jer nigdje na svijetu ne postoji tolerisanje situacije da vi možete da dajete lažne podatke državnom organu, a
poslije taj organ ne može da vas nađe zato što vi uopšte ne živite na toj adresi", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je kao primjer navela da je na adresi na kojoj je smještena fabrika nedavno utvrđeno da ima prijavljeno 150 ljudi. "Otkud potreba da se ljudi prijavljuju u objektima koji se vode na vjerskim zajednicama, školama, fabrikama", zapitala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, ta priča ima bezbjednosnu i političku dimenziju.

Ona je istakla da se praksa lažnog prijavljivanja mora suzbijati, napominjući i da se istovremeno otvara i problem izbornog inžinjeringa.

"Upoznata sam i o podacima koliko se zvaničnih akata vrati u institucije jer lica ne stanuju na adresi koju su naveli u prijavi. Otkud poreba da vjerujemo ljudima koji imaju potrebu da lažu sistem", dodala je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je napomenula da Vlada Srpske može da donosi uredbe u onome što je njena nadležnost, te podsjetila da uredbe i podzakonski akti i služe da se precizira određen zakonski akt.

Prema njenim riječima, Vlada Srpske razradila je stari zakonski akt na način da su precizirani elementi koji se odnose na tačnost podataka, što ne predstavlja uzurpaciju nadležnosti, pošto je to upravo u
nadležnosti entitetskog nivoa.

Ustavni sud BiH usvojio je 4. jula zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i člana Predsjedništva Željka Komšića i ukinuo u cjelosti Odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske.

Izetbegović i Komšić tražili su da ovaj sud utvrdi da je Odluka Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Srpske suprotna odredbama Ustava BiH.

Izvor: Srna

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

MACAK BEZ CIZMI

07.07.2014 18:03

J..li vas podaci obezbjedite poplavljenim porodicama pare da prezive ovo ljeto i zimu!

ODGOVORITE
Name

Bob Rock

07.07.2014 18:13

Ma MRS" vise u P.M. i ti tvoje pametovanje!

ODGOVORITE
Name

romanija

07.07.2014 18:13

Zeki guces, guces radi nesto.

ODGOVORITE
Name

PRAVNIK

07.07.2014 18:16

Gospodo Zeljka otvori knjigu drzavnih prava i zakona i tu ces naci jedan pasus koji glasi. DA ODLUKA USTAVNOG SUDA VAZI NA CIJELOJ TERITORIJI BiH. JA IZ TVOJE IZJAVE VIDIM DA NISI DOBRO UPUCENA U ZAKONE.

ODGOVORITE
Name

LOGO X

07.07.2014 18:17

Mora biti obezbijeđen kraj tvoje političke karijere, hajmo razligu, dosta više.

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

07.07.2014 18:40

Vidim da je ovoj TUKI stalo do tacnosti informacija pa da pitam:Ko ukrade milijardu i djesto miliona iz Brca,zeljeznica minimum dvije stoje,rafinerija 800 000 000,suma ni dragi Bog nema poima koliko,raznih lopovskih banaka koje si upravo ti i tvoj baja kontrolisali a ukradose minimum dvije milijarde,zdravsta milijarda,pija stotine miliona,elektra,autoputeva minimum milijarda i da zasladim ovim cudom od Andricgrada te aviona koji ispari u vidu magle...? Draga snajice nas je tvoja idiotska prica do sada kosta minimum 20 000 000 000 km u prevodu dvadeset milijardi minimum!Nas zanima gdje su pare GUSKO i ko treba robijati za ove pljacke a pusti price i satorske hitove velikog BAJE

ODGOVORITE
Name

Ja

07.07.2014 18:52

Odgovor PRAVNIKU: Gospodine i mjesna zajednica ima pravo da provjeri da li si kao njen gradjanin dao tacne podatke, a kamoli vlast entiteta. Ta tvoja BiH je sastavljena od 2 Entiteta i jednog Distrikta. I sta, po tvom je li vlasti ne smiju da znaju ni ko zivi, ni gdje u entitetu. Da se razumijemo: Nisam ljubitelj ni Zeljke, ni bilo koga, ali je ona u ovoj izjavi koju smo ovdje procitali potpuno u pravu.

ODGOVORITE
Name

valter

07.07.2014 19:33

reJa Kolega potpuno se slazem sa tvoim rezonom, medjutim problem je sto se apsolutno sve koristi za dnevno politicke potrebe , vlast u Republici Srpskoj kao i Federaciji je trula i uzduz i poprijeko ! Ovdije je ocito da pas laje zbog sebe, ne zbog sela ! Ovo je cist predizborni stos , skupljanje jeftinih politicki poena i dizanje tenzija pred izbore kao i homogenizacija birackog tijela, pozdrav!

ODGOVORITE
Name

ODZAK IMODRICA

07.07.2014 20:21

NAJBOLJI POTEZ BI POVUKLI KADA BISTE SMJENILI I UHAPSILI DIR VODA SRPSKE ANDZELICA JER JE KRIV ZA PRVI I SADA NAM SPREMA PONOVO POTOP SA JATOM I TEMPO VRANICOM KAFEDZICEM A KAZETE NEMA NOVCA A OVA EKIPA DNEVNO UZME IZ RIJEKE BOSNE 100 000 KM E PREMIJERKO URADI NESTO ZA NAROD UHAPSI SVE STO VADE SLJUNAK DA TE PAMTIMO KAO NASEG SPASIOCA I NAPRAVI NAM NASIPE KOJE SU NAM OVI KRIMOSI SRUSILI I PRIJE POTOPA

ODGOVORITE