Nikšić za ukidanje kantona i entiteta

Premijer Federacije BiH /FBiH/ Nermin Nikšić izjavio je danas u Sarajevu da BiH u budućnosti treba da ide putem ka "ukidanju kantona, i nakon toga ka državi regija, a ne entiteta".

Bosna i Hercegovina 07.07.2014 | 19:00
Nikšić za ukidanje kantona i entiteta

"Imamo veoma skup državni aparat za malu zemlju kakva je naša i on je ekonomski neodrživ", rekao je Nikšić tokom susreta sa državnim sekretarom za evropske poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Portugala Brunom Masaešom.

Nikšić je u razgovoru sa Masaešom ocijenio da je u ovom trenutku nerealno očekivati ustavne promjene, te naveo svoje viđenje da bi trebalo početi od rekonstrukcije Federacije BiH, a onda i cijele BiH.

Prema njegovim riječima, za to treba politička volja koje u ovom trenutku nema, saopšteno je iz federalne Vlade.

Na pitanje Masaeša da li je BiH spremna za kandidatski status za članstvo u EU, Nikšić je odgovorio da nije spremna posmatrajući ono što se sada postavlja kao uslov, te da zbog komplikovane strukture BiH,
nikada i ne bi mogli biti.

"Međutim, mi pripadamo EU više nego neke zemlje koje su već u njenom sastavu. Zbog niza specifičnosti i svega onoga što se ovdje desilo u bliskoj prošlosti, BiH bi u Briselu trebalo da prihvate kao kandidata za članstvo", kaže Nikšić.

On je izrazio nadu da će BiH uskoro biti u prilici da pokaže da će približavanjem EU biti dio rješenja, a ne stalni problem.

Masaeš je naglasio da će BiH na tom putu imati podršku Portugala, ali i njegovih kolega u zemljama Evropske zajednice.

Nikšić i Masaeš razgovarali su danas u Sarajevu o načinima na koje EU može pomoći BiH, posebno nakon katastrofalnih poplava koje su je zadesile u maju. Tokom susreta bilo je riječi i o ekonomskim, socijalnim i političkom pitanjima, a posebna pažnja posvećena je mogućim pravcima promjena ustava FBiH i BiH.

Nikšić je zahvalio na svemu što su članice EU do sada učinile na ublažavanju posljedica katastrofalne poplave koja je zadesila BiH, te izrazio uvjerenje da će donatorska konferencija sljedeće sedmice u Briselu doprinijeti znatnom ublažavanju tih posljedica.

Masaeš je najavio da će se Portugal, zajedno sa ostalim članicama EU, aktivno uključiti u ovu konferenciju i u granicama svojih mogućnosti pomoći BiH u saniranju šteta nakon velike prirodne nesreće.

Masaeš, koji boravi u radnoj posjeti BiH u okviru višednevne posjete zapadnom Balkanu, danas popodne susrešće se u Istočnom Sarajevu sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović.

Izvor: Srna

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

doomaaciin

07.07.2014 17:37

Joj sto ne mogu vise ove price, ovi hoce da ukinu entitete, ovi da se otcjepe, sve je to demagogija. Niko jos nije izasao sa planom kako da se ublaze poplave. Ja mislim da narod vise ne nasjeda na ove prazne price. Bandu u zatvore, treba im suditi po hitnom postupku, gamad lopovska :O fuj...

ODGOVORITE
Name

NEMOJ TITA TI

07.07.2014 18:00

NERMINE, DODO, DRAGANE ko vas ne zna skupo bi vas platio. Ajte TITAVAM, sutite barem jednu predizbornu kampanju. Dostojanstva radi! Poplava i tragedije zbog. Ajte TITAVAM usutite s tom pricom jednom, jer pricu pricate 20 godina, i od tog ste se ugojili krmci jedni. DODO, NERKO, DRAGAN, sve vo do vola. A mi smo ovce koje to trpimo.

ODGOVORITE
Name

domaci stranac

07.07.2014 18:22

E ako vodece stranke na sljedecim izborima budu SNSD_SDA_HDZ trojka, e onda nismo ovce, vec volovi !

ODGOVORITE
Name

Za razmišljanje

07.07.2014 18:26

Ma ja bih ostavio svima i entitete i kantone ako će to nešto značiti ljudima i ako će im prava biti zaštićena i ako će od toga profitirati. Nažalost, kod nas se pokazuje da niti jedan entitet ni kanton to ne čine, već samo usisavaju novac koji teškom mukom zaradimo, a prava nam se još krše umjesto da se poštuju.

ODGOVORITE
Name

modrica

07.07.2014 18:57

DODJITE PO SVOJE LOPOVE JATU TEMPO VRANICU I LOKALNE KAFEDZICE I JURICE SA SIPOM JER NAM SPREMAJU NOVI POTOP VADECI SLJUNAK NELEGALNO I BEZ PLACANJA NAKNADE ZA TRASU AUTO CESTE SVILAJ ODZAK JER GA DAJU JEFTINO IZBJEGAVAJUCI DRZAVNU NAKNADU A SA NJIMA SU ORTACI I CESTE FEDERACIJE JER NAMA PO ODZAKU JE RECENO DA CE OVAJ DIO NASIPATI IZ KAMENOLOMA PECNIK A SADA PRAVE HAOS OD RIJECNIH KORITA SPASAVAJTE NAS DOK SE NIJE OKISALO I ZAUSTAVITE OVAJ OGROMNI KRIMINAL

ODGOVORITE
Name

nada

07.07.2014 19:00

Pa zna ovaj ako slucajno Bosic bude u Predsednistvu da ce sve potpisati, pa se kasnije kandidovat za predsednika BiH.

ODGOVORITE
Name

Bilder

07.07.2014 19:44

Sve što imam da kažem jeste ovako to sa ukidanjem kantona već je trebalo davno uraditi i ukinuti entitete da bude samo Bosna i Hercegovina i jedan predsjednik, nije bitno ko će biti, i da krenemo raditi i graditi, a ove političare koji su sad na sceni u zatvor zatvoriti.

ODGOVORITE
Name

svetlana

07.07.2014 20:16

Halo halo, pa da se institucije sistema u BiH i samo Sarajevo ponasaju prema Srbima kao gradjanima konstutivnog naroda istinski stiteci njihova prava zagarantovana USTAVOM mozda bi mogli pricati o toj temi ali vasa politika Sarajeva je neiskrena i nekorektna. To pokazuju presude suda za ljudska prava u Strazburu.

ODGOVORITE