Veće akcize na duvan i cigare

Cijene duvana za motanje i pušenje, te cigara i cigarilosa od narednog mjeseca biće više i do tri puta, što znači da će motane cigarete koštati koliko i najjeftinija paklica cigareta.

Bosna i Hercegovina 07.07.2014 | 19:21
Veće akcize na duvan i cigare

Dodatno oporezivanje duvana, cigara i cigarilosa je nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza u EU i insistiranjem MMF-a, istaknuto je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Građani smatraju da je to novi udar na njihov džep, jer su pušači u Srpskoj najviše sami motali cigarete.

Umjesto da kupuje paklice cigareta, dvadesetdvogodišnji Andrija Simić iz Banjaluke više od dvije godine kupuje rezani duvan, mota i pravi cigarete. Kaže da je mu je to mnogo isplativije, jer dnevno koristi oko 40 cigareta.

Od narednog mjeseca ta isplativost će se znatno istopiti, jer će se, zbog zakonskih izmjena, usklađivanja zakonske legislative BiH sa evropskom i insistiranjem MMF na povećanju akciza, cijena rezanog duvana, cigara i cigarilosa znatno povećati. Cijene paklica cigareta ostaju na sadašnjem nivou, što znači da će cijena rezanog duvana u odnosu na najjeftiniju paklicu cigareta biti samo korak iza. Građane ovo poskupljenje uopšte ne čudi.

Nove maloprodajne cijene cigara, cigarilosa i duvana počinju se primjenjivati od 1. avgusta i od tada one moraju biti istaknute na svim kioscima.

Domaći proizvođači cigareta zasada nisu tražili novu registraciju cijena cigareta, što znači da one neće poskupljivati. U posljednje vrijeme poskupile su cigarete kompanije “Filip Moris” i Tvornice duvana Rovinj. 

Veliki broj građana u BiH je motao cigarete, jer su im fabrička pakovanja bila skupa. Kako sada stvari stoje, građani će opet vagati-kupiti cigarete, ostaviti ih ili smisliti neko novo “zaobilazno” rješenje, a, ipak, cigaretu zadržati u ruci.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

modran.com

07.07.2014 13:39

Mogu oni da dižu akcize da oprostite do bezvjesti ali od toga neće biti koristi.Jedino po neko će odustati od pušenja ali promet će se i dalje smanjivati a time i prihodi od akciza.

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

07.07.2014 14:04

Po zavrsetku rata bio sam ubjedjen da vise nikada necu morati motati duvan i nosati rizle kao na frontu,ali grdno sam pogrjesio jer niko normalan nije mogao pretpostaviti da ce na vlast doci banda koja ce sve opljackati a sada od nas traziti naplatu stete.Dragi Baja od mene neces dobiti ni feninga jer cu uvjek naci nacin da duvan kupim na crno a ti samo mozes popusiti ako uspjes da nadjes dokonu mustiklu

ODGOVORITE
Name

srbin

07.07.2014 14:27

Jadni ste I bijedni, podizete akcize na motani duvan. Da li znate ko je to kupovao?! Naravno nemate pojma ili pak I imate ali to namjerno radite. Jadni penzioneri su to kupovali jer nemaju para za prave cigarete pa su tu nasli spas. Nisam pusac I mene ta cijena ne zanima ali mi zao tih jadnih ljudi...

ODGOVORITE
Name

Gogo

07.07.2014 18:00

Sto smo pusili, pusili smo :)

ODGOVORITE
Name

miki

07.07.2014 19:19

popusismo ga mi al ce ga popusiti i vlast u oktobru trc... a onda ce mile opet da svercuje cigare pa cemo odnjega kupovati ispod ruke

ODGOVORITE
Name

dr

07.07.2014 19:41

Pa prestanite pusiti.. Kako prestanu ljudi pusiti kad dobiju neki tumor npr.mjehura pa dodju na operaciju? Cim imaju za cigara , imaju i za hljeba. Kutija cigara treba biti 5€ pa ko hoce neka guta cigare do mile volje.

ODGOVORITE
Name

Teslic

07.07.2014 20:19

Ok, digli ste akcize na duvan, znaci smanjice se akciza na brasno ili na...???!!!

ODGOVORITE