Albanci najavljuju nove proteste

Albanci u Makedoniji najvili su danas da će protesti nezadovljstva biti nastavljeni svakodnevno u više gradova sve dok ne budu oslobođena šestorica njihovih sunarodnika osuđenih za svirepo ubistvo petorice mladih Makedonaca na doživotne kazne zatvora.

Region 07.07.2014 | 14:00
Albanci najavljuju nove proteste

Albanci, naime, smatraju da su oni osuđeni bez dokaza da su taj zločin počinili.

Oni se na proteste pozivaju preko društvenih mreža, a protesti se, osim u Skoplju, najavljuju u Debru, Strugi, Ohridu, Gostivaru, Kumanovu i Tetovu.

Protesti će, kako je najavljeno, početi u podne.

U Skoplju su u petak održane demonstracije u kojima je povređeno više od 20 osoba, a šet je privedeno. U subotu su demonstracije nastavljene u Gostivaru i Strugi.

Nastavak demonstracija se najavljuje uprkos apelu predstavnika međunarodne zajednice u Makedoniji - EU, SAD, OEBS i NATO, koji su u zajedničkom saopštenju pozvali Albance da se uzdrže od nasilja tokom kojih su demonstranti koristili kamenice, a policija suzavac i vodene topove.

"Svi građani imaju pravo na proteste i izražavanje svog mišljenja na miran način, ali nemaju pravo da čine destruktivna, nasilna dela", upozorava se u saopštenju i dodaje da svaki međuetnički incident ili pokušaj podsticanja netolerancije daje priliku za politizovanje ili iskorišćavanje situacije u političke svrhe.

Isto tako, navodi se u saopštenu, pruža šansu i za otvaranje dijaloga i ojačavanje odnosa između različitih etničkih zajednica.

Izvor: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

nemanja

07.07.2014 12:02

Makedonija je priznala Kosovo i Metohiju, bez obzira na pritisak Albanaca, sad tu gresku placaju .

ODGOVORITE
Name

hmm

07.07.2014 13:30

Ovaj scenario ceka I Crnogorce

ODGOVORITE
Name

Stefan

07.07.2014 14:46

Nek se vrate svi u Albaniju.

ODGOVORITE