Naredba štrajkačima da se vrate na posao

Grčke vlasti naložile su zaposlenima u najvećem domaćem elektrodistributivnom preduzeću PPC da se danas vrate na posao, preteći im hapšenjima ukoliko nastave sa štrajkom, koji dovodi do isključenja struje širom zemlje u sred letnje turističke sezone.

Svijet 05.07.2014 | 15:59
Naredba štrajkačima da se vrate na posao

Odluka vlasti je usledila nakon što su predstavnici štrajkača osporili jučerašnju presudu jednog gračkog suda da je njihov protest nelegalan, prenosi Rojters.

Radnici PPC-a su stupili u štrajk zbog plana grčke vlade da naredne godine proda 30 odsto akcija te firme. Štrajkači tvrde da će ta privatizacija dovesti do rasta cena struje i predstavljati dodatno opterećenje za grčka domaćinstva, već izložena višegodošnjoj teškoj recesiji, praćenoj rekordnom nezaposlenošću.

S druge strane, grčka vlada tvrdi da je prodaja dela akcija PPC-a u javnom interesu i da će struja nakon toga pojevtiniti. Osim toga, portparolka vlade Sofija Vultepsi naglašava kako "u demokratskom društvu svako mora da poštuje zakon i odluke suda".

Najveći sindikat PPC-a će kasnije danas održati sastanak na kojem će odlučiti kako dalje da nastavi protestnu akciju. Sindikat PAME, povezan sa grčkom komunističkom partijom, je za danas popodne najavio štrajk podrške zaposlenima u PPC-u u Atini.

Grrčke vlasti nastoje da izbegnu isključenja struje tokom letnje sezone, budući da turizam u grčkoj privredi ima udeo od 17 odsto, a 20 odsto zaposlenih radi na tom sektoru. Zasad se u delovima Grčke struja isključuje na po sat dnevno.

Prema grčkim zakonima, radnicima u štrajku može da se naloži da se vrate na posao kada postoj opasnost od građanskih nemira, prirodnih katastrofa ili u slučaju zdravstvenih rizika.

Vlada premijera Antonisa Samarasa je poslednji put koristila tu mogućnost 2013, kako bi primorala radnike pomorskih preduzeća i metroa da se vrate na posao posle jednonedeljnog štrajka, koji je poremetio život u zemlji.

Privatizacija PPC-a bi se sprovela u okviru napora grčkih vlasti da liberalizuje energetski sektor, na čemu insistiraju EU i MMF i što je jedan od uslova za sledeću tranšu milijardu dolara teške finansijske pomoći Grčkoj.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar